Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестите на фермерите в Европа сe разпространиха и във Франция


Снимка: X/Twitter/@LucAuffret

След Германия, Холандия, Полша и Румъния протести на фермерите започнаха и във Франция. Те блокираха магистралата А64 между Тулуза и Байон в двете посоки, съобщи Figaro.

Френските фермери засилват протестните движения в цялата страна, следвайки примера на германските и полските си колеги, отбелязва вестникът.

Югозападно от Тулуза около 200 фермери блокираха магистралата близо до Карбон в петък, след като решиха да лагеруват там през целия уикенд. Докато не се срещнем  Габриел Атал, ще поддържаме блокадата си“, казва Жером Бейл, фермер от Монтескьо-Вълстър, в интервю за Le Figaro. Атал е новоназначеният премиер на Франция.

Фермерите организираха акции в Тарн и От-Гарон в района на Окситания в южната част на страната. Те блокираха магистралата с купи сено и трактори. Земеделците настояват властите да признаят важността на тяхната професия и да променят селскостопанската политика на Франция, която ги прави неконкурентоспособни. Земеделските стопани са против вноса на селскостопански продукти, ограниченията за използване на вода за напояване, увеличаването на цените на дизеловото гориво и екологичните ограничения.

„Ние сме в състояние да произвеждаме храни във Франция, но купуваме храни от чужбина, където използват пестициди, които са забранени у нас, въпреки че френската селскостопанска индустрия е една от най-здравословните. Ние изискваме уважение от държавата и с нас трябва да се съобразяват“, каза  пред телевизия Cnews Жером Бейл, който организира блокадата.

През последните седмици стачкуват фермерите  в Германия, Холандия, Полша и Румъния.

Повече от 10 000 протестиращи участваха в демонстрация в Берлин, съобщи Der Spiegel. Според правоохранителните органи десетки хиляди единици селскостопанска техника, с които демонстрантите пристигнаха в града, са блокирали ключови транспортни артерии на германската столица. Лидерите на протестите, които говориха от сцената, призоваха германското правителство да преразгледа плановете за премахване на помощите за дизеловото гориво и възстановяване на транспортния данък.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Протестите на фермерите в Европа сe разпространиха и във Франция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!