Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Острова остават без "фиш енд чипс"? Русия забрани на Великобритания да лови риба в Баренцово море

"Британците са обидени. Лишихме ги от любимото им ястие", коментират иронично руски Телеграм канали

Споразумението между Москва и Лондон е от 1956 г. Руските власти са предприели мярката в отговор на решението на Обединеното кралство да изключи Русия от статута на най-облагодетелстваната нация през март 2023 г.

Руските власти решиха да анулират споразумението за риболов с Обединеното кралство от 1956 г. На британските рибари вече е забранено да ловят риба в Баренцово море, се посчва в решение на Министерството на външните работи на Русия, предава руският в. "Известия", цитиран от "Фокус".

"Анулирането на споразумението няма да доведе до сериозни външнополитически и икономически последици за Руската федерация", се подчертава от руското ведомство.

Руските власти са предприели такава стъпка, след като Обединеното кралство изключи Русия от статута на най-облагодетелстваната нация през март 2023 г.

Великобритания въведе допълнително мито от 35 процента върху вноса на определени руски стоки в страната, за да "нанесе максимални щети на руската икономика, като минимизира негативните последици за Великобритания", се посочва в съобщението на британския правителство.

Правителствата на СССР и Великобритания са сключили споразумение през май 1956 г., според което британските рибари имат право да ловят риба във водите на Баренцово море по крайбрежието на Колския полуостров, по протежение на континента източно от нос Канин Нос, т.к. както и по крайбрежието на остров Колгуев.

В руските Телеграм канали новината се коментира иронично с думите: "Британците са ни сърдити. Лишихме ги от любимите им "фиш енд чипс"."

За проблем с националното ястие предупреждава и Daily Mail.

"Едно от любимите ястия на британците "фиш енд чипс" (риба и пържени картофи) е под заплаха поради плановете на Кремъл да денонсира споразумение, позволяващо на британски кораби да ловят риба в руските арктически води", съобщава изданието.

Според "Дайли мейл" британските компании ловят "в огромни количества“ пикша и треска в руските териториални води, чието месо се използва в националното ястие. Само миналата година в Баренцово море са уловени над 566 хиляди тона треска.

Вестникът припомня, че решението на Русия е отговорът на Москва на санкциите на Лондон. В същото време британците се опасяват, че руснаците ще използват флота, за да изгонят рибарските лодки от териториалните води.

"Владимир Путин обяви рибна война на Великобритания“, оплакаха се журналисти.

Обединеното кралство въведе ограничения срещу Москва на 24 февруари 2022 г., а след това ги разшири многократно. Към края на декември в санкционния списък са били около 1800 руснаци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: На Острова остават без "фиш енд чипс"? Русия забрани на Великобритания да лови риба в Баренцово море

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!