Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев: Не можем да изпратим обещаните на Украйна БТР-и, няма кой да плати транспортирането им

Това стана ясно при изслушването на министър Тодор Тагарев в ресорната комисия в НС

България още не е изпратила обещаните на Украйна БТР-и. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че вече е ясна логистичната част, но въпросът е кой ще плати тази процедура.

"Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е пак една много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която е необходима. Би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме варианта в този формат "Рамщайн" - дали някой друг наш съюзник няма да каже - а, това е много хубава идея, аз ще платя транспорта. Нали, ако няма такъв желаещ, ще търсим други варианти, ще търсим финансиране. Ако е необходимо, ще се обърнем и към вас," каза той на депутатите от ресорната комисия.

От думите на ген.-лейтенант Михаил Попов, заместник началник на отбраната, стана известно, че около два месеца би отнела доставката на машините. 

България заяви, че не може да изпрати бронетранспортьори в Украйна поради липса на средства. Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че техниката остава в складове, предаде ТАСС.

Старата бронирана техника, която по решение на парламента България трябва да прехвърли безвъзмездно на Украйна, все още стои в складовете, а Министерството на отбраната търси спонсор, който да помогне за доставката й до получателя. Това съобщи пред депутатите от ресорната парламентарна комисия ръководителят на българското отбранително ведомство Тодор Тагарев. 

"Логистиката е ясна, ясно е кой ще товари и къде трябва да отидат [бронетранспортьорите]. Знаейки сумата, необходима за транспортирането, вероятно бихме могли да се справим със собствения си бюджет, но се надяваме, че някой от нашите съюзници ще успее да покрие тези разходи. Ако не, ще търсим други възможности", каза министърът.

Според експерти операцията по транспортирането на автомобилите може да отнеме около два месеца. 

През декември управляващото мнозинство отхвърли ветото на президента върху доставката на техниката, така че на украинската страна трябва да бъдат предоставени бронирани транспортни машини с налично въоръжение, което българското МВР не използва - общо около 100 БТР-а, както и резервни части. Точната номенклатура на доставката е засекретена. 

Трябва да имаме добре обмислена обща политика за увеличаване на възнагражденията в системата за сигурност, коментира още Тагарев пред ресорната парламентарна комисия.

Той обясни, че има предвидени средства за увеличение на заплатите в армията, но колко ще бъде то и кога ще се случи, трябва да се реши по единен начин за целия сектор. Той добави, че очаква увеличението да бъде със задна дата.

Министърът съобщи също, че вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от „ВМЗ-Сопот“, в изпълнение на решение на Народното събрание. Тагарев добави, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията, като е било изпратено писмо до доставчиците, като някои са отговорили, други не, заради това е изпратено и напомнително писмо.

Тагарев отбеляза, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси.

"Доволен съм от изпълнението на бюджета за миналата година, той е около 99.7% изпълнен. Няма средства, които са харчени не по правилата. Всеки един изхарчен лев подлежи на проверка, одит и контрол", коментира в отговор на друг депутатски въпрос министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев: Не можем да изпратим обещаните на Украйна БТР-и, няма кой да плати транспортирането им

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!