Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Киев: Военно-промишленият комплекс на България мина на денонощен режим, произвежда снаряди за нас

Преди дни Зеленски лично благодари на Борисов, Пеевски и Петков за помощта

Киев се нуждае от много повече боеприпаси, за да се сражава успешно срещу руските окупатори. Германският концерн Rheinmetall е увеличил производството на завода си в Испания до около 900 хиляди

В момента ситуацията с доставките на снаряди с калибър 155 мм за украинските сили значително се подобрява. Говорим за увеличаване на допълнителното производство във фабрики, разположени в страни съюзници на Украйна.

Това съобщи военният експерт и политолог Дмитрий Снегирьов в ефира на телевизионния канал FREEДОМ.

"Ако преди Rheinmetall произвеждаше около 450-500 хиляди снаряда годишно, то с увеличаване на производствения капацитет на завода в Испания сега ще бъде около 900 хиляди снаряда. Можем да разчитаме и на доставки от Южна Корея. Това е договор, сключен между Южна Корея и правителството на САЩ за доставка на около 500 хиляди снаряда", отбеляза той.

Що се отнася до снарядите от съветски тип 122 и 152 мм, военно-промишленият комплекс на България, според Снегирьов, вече е преминал на денонощна работа за производство на снаряди от тези калибри за нуждите на Въоръжените сили на Украйна.

Според експерта западните страни са взели предвид факта, че огромна част от въоръжението на ВСУ е съветско наследство. Съответно усилено работят и са разконсервирани заводи не само в България, но и в Чехия и Румъния. Освен това местният „Укроборонпром“ обяви, че значително е увеличил производството както на 152 мм, така и на 122 мм снаряди, отбеляза военнополитическият експерт.

Българското правителство системно работи с Украйна. Военната и икономическа подкрепа не стихват. Това заяви преди дни дипломатът, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република Хърватия, Босна и Херцеговина (2010-2017) Олександър Левченко. По думите му в първите месеци на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна България е била сред страните, които са помагали най-много на Киев.

България е сред страните в НАТО, които оказаха голяма военна подкрепа на Украйна след инвазията на Русия. Германският вестник „Ди Велт“ написа преди година, че украинската армия е изпитвала голям недостиг на гориво и боеприпаси и спасението е дошло от „неочаквано място“ - България.

Киев, в лицето на външния министър Дмитро Кулеба, потвърди, че Украйна винаги ще е благодарна на страната ни за военната подкрепа, без да дава подробности в какво се изразява тя.

А преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски лично благодари на лидерите на мнозинството в Народното събрание - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, за подкрепата, която България оказва на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Киев: Военно-промишленият комплекс на България мина на денонощен режим, произвежда снаряди за нас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!