Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ZeroHedge: През 2024 г. Америка я чака рецесия. Задава ли се перфектната буря?

Американците задлъжняват така, сякаш утрешният ден никога няма да дойде, но, разбира се, утрешният ден винаги идва в крайна сметка. Това, на което ставаме свидетели в момента, е наистина исторически дългов подем и за много от експертите изглежда, че не се вижда краят на необузданото харчене, което се случва.

Но дали потребителите в САЩ задлъжняват рекордно, защото се чувстват добре, или защото се опитват да оцелеят във все по-тежката икономическа среда? В днешна Америка разходите за живот са станали изключително потискащи, работодателите съкращават голям брой работници, а бедността и бездомността са буквално експлодирали в цялата страна. Милиони американски домакинства едва се държат на повърхността, а много отчаяни потребители трупат дългове в неистов опит да предотвратят неизбежното.

По наскоро публикувани данни от Федералния резерв, потребителските заеми са се увеличили много по-бързо от очакваното за месец декември… Според данните през изминалия празничен сезон потребителите в САЩ не са ограничили разходите си и сега имат почти рекордни дългове.

Потребителските заеми нараснаха с 23,75 млрд. щатски долара през ноември, което надхвърли повече от два пъти очакванията на икономистите за увеличение от 9 млрд. щатски долара и изпрати салдата по кредитите извън границата от 5 трилиона щатски долара за първи път в историята, показва последният доклад на Федералния резерв за потребителските кредити.

Месечното увеличение през критичния месец на празничното пазаруване се дължи на по-високите нива на револвиращите кредити (включващи предимно кредитни карти), които нараснаха с близо 19,5 млрд. щатски долара – третото най-голямо месечно увеличение по данни от 1943 г. насам.

Доста време потребителите в САЩ успяваха да се справят с бързо нарастващите нива на дълга, но сега изглежда, че достигаме точка на пречупване. Всъщност ни казват, че „просрочените задължения са достигнали най-високото си ниво от 2012 г. насам“…

Рязкото увеличение на кредитните салда обаче започва да предизвиква безпокойство, казва Тед Росман, старши индустриален анализатор на Bankrate, пред CNN.

Средният лихвен процент по кредитните карти вече е над 20% – най-високият за всички времена – след като се повиши с най-бързия годишен темп досега, в съответствие с цикъла на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

„Лихвите на повечето картодържатели са се повишили с пет и четвърт процентни пункта през този период в резултат на повишенията на лихвите от страна на Фед с цел борба с инфлацията“, казва Росман. „Затова не е чудно, че все повече хора задлъжняват за по-дълъг период от време.“

Натрупването на дългове по кредитни карти може да е забавно, но високите лихвени проценти ще ви задушат финансово за много години напред.

За съжаление, едно скорошно проучване установи, че 56 милиона картодържателите в Съединените щати носят салда „от поне една година“… Близо половината, или 49%, от притежателите на кредитни карти носят дълг от месец на месец на поне една карта, в сравнение с 46% миналата година, установява докладът, а 56 милиона притежатели на карти са задлъжнели от поне една година.

Разбира се, много американци нямат избор. Повече от 60 % от нацията живее от заплата до заплата и само опитите да се плащат сметките от месец на месец са истинска борба за милионите и милионите американци.

Нашите лидери настояват, че имат инфлация под контрол, но всички виждаме, че това не е така. За съжаление, икономическите перспективи за следващата година изобщо не са обещаващи. Според Business Insider, икономистът Кам Харви е уверен, че през 2024 г. идва рецесия…

Кам Харви, икономистът, който откри способността на кривата на доходността на държавните ценни книжа да прогнозира рецесии, потвърждава мнението си, че през 2024 г. вероятно ще настъпи финансова криза.

Моделът на Харви гласи, че когато доходността на 3-месечните държавни облигации се задържи по-висока от тази на 10-годишните облигации в продължение на поне три месеца – предизвиквайки официална инверсия – ще последва рецесия. Индикаторът е предшествал всяка от последните осем рецесии и не е давал фалшиви положителни резултати.

Но това, пред което сме изправени в дългосрочен план, не е просто нов икономически спад… а „перфектна буря“, която ще доведе до пълно разпадане на цялата ни система. Огромните икономически сътресения, които преживяхме по време на администрацията на Байдън, са само началото. Всички дългосрочни тенденции сочат в една посока, а последиците от десетилетията на много неразумни решения започват да ни застигат много бързо.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ZeroHedge: През 2024 г. Америка я чака рецесия. Задава ли се перфектната буря?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!