Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Решиха как ще честваме 3 март на връх Шипка

С участието на областния управител на Стара Загора Ива Раева, кмета на Казанлък Галина Стоянова, старозагорския митрополит Киприан, директора на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов и на други служебни лица, както и на областната и общинската администрации в Габрово днес в Казанлък се проведе работна среща, свързана с предстоящото отбелязване на Националния празник 3 март на връх Шипка. Присъства и директорът на националния парк-музей "Шипка-Бузлудга" Чавдар Ангелов, съобщават от пресцентъра на областната администрация в Стара Загора.

Тагарев: Историята ни е писана под диктовката на Кремъл... вместо на... Не познаваме подвига на Димитър Списаревски, а говорим за Альоша

На срещата беше обсъден изработеният от община Казанлък, която е домакин на тазгодишното честване, и от ръководители на различни институции технически план за провеждане на тържествата на 2 и 3 март.

Според него, на 3 март празникът ще започне с благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка, отслужен от митрополит Киприан. От 11.30 часа ще е тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка. Приемане на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай Националния празник включва официалната програма на честването. В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Във връзка с честването на Националния празник на Шипка пътят Габрово-Казанлък ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март. Участниците, гостите и гражданите с автомобили за тържествата ще се движат еднопосочно от Казанлък до връх Шипка и от Габрово до връх Шипка от 6 ч. на 3 март до 12.30 часа. Те ще се паркират в дясната лента по реда на качване. След 12.30 ч. пътят Шипка-Казанлък ще бъде отворен за прибиране.

От ОДМВР съобщиха, че организацията на тържественото честване изисква въвеждането на определени ограничения в движението на хората в района на Паметника на свободата, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда. Забранява се на гражданите да носят в себе си пиротехнически средства, огнестрелно оръжие и опасни предмети. Забранени са и дроновете, с изключение на тези на медии, които ще отразяват празника.

Безплатни автобуси ще извозват от 7 до 9 часа на 3 март от хотел „Казанлък" в града на розите желаещите да се включат в тържествата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Решиха как ще честваме 3 март на връх Шипка - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!