Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Кориере де ла Сера": Германия е в рецесия и е по-зле от средните нива за ЕС

Има ли риск от вълна в целия съюз, пита италианското издание

Причината е свиването на вътрешното търсене, дължащо се на галопиращата инфлация, и забавянето на износа, особено за Китай и САЩ

Локомотивът на Европа вече не се движи. Германската икономика навлезе в рецесия през 2023 г. с 0,3% спад на брутния вътрешен продукт, предизвикан от кризата в индустриалния сектор, който страда от енергийни разходи и затруднения при износа, пише италианският ежедневник "Кориере де ла Сера".

Германската икономика плаща цената на кризата в индустриалния сектор, на който се падат около 20% от произведеното в страната богатство. Производството остава с повече от 9 % под равнището си отпреди пандемията. Причината за това е свиването на вътрешното търсене, дължащо се на галопиращата инфлация, и забавянето на износа, особено за Китай и САЩ. За цялата 2023 г. инфлацията в Германия нарасна с 5,9%, след 6,9% през 2022 г., което е най-високата стойност от петролната криза през 1973 г. Домакинствата намаляха с 0,8%. Потърпевш беше и производственият сектор, който съставлява почти 85% от промишлеността (без строителството), който спадна с -0,4%. "През 2023 г. цялостното икономическо развитие в Германия се забави в среда, която продължава да се характеризира с множество кризи", подчерта председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд.

"Въпреки неотдавнашния спад цените останаха високи на всички етапи на икономическия процес и задържаха растежа. Неблагоприятните условия за финансиране, дължащи се на нарастващите лихвени проценти, и отслабващото вътрешно и външно търсене също оказаха своето влияние. Поради това германската икономика не продължи възстановяването си от силната икономическа криза през пандемичната 2020 г.", продължава Бранд.

Все повече компании фалират

Все повече компании в страната обявяват фалит. Последният случай е на Galeria Karstadt Kaufhof - верига универсални магазини, която е изправена пред фалит за трети път в рамките на три години. След като компанията майка обяви фалит, Galeria може - според синдика Стефан Денкхаус - да оцелее до края на следващото лято, но има голяма несигурност какво ще се случи по-нататък. Според Handelsblatt компанията ще подаде молба за обявяване в несъстоятелност в окръжния съд в Есен. Целта е да се проведе нормална процедура по несъстоятелност, а не самоуправляващо се преструктуриране, какъвто беше случаят със Signa. В началото на годината базираният в Хамбург производител на чанти Bree също подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

Страховете в Европа и рисковете за Италия

Опасенията са, че затрудненията на Германия ще се прехвърлят върху останалата част от Европа и че надеждите за началото на цикъла на намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ ще останат замразени. Председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу припомни как въпреки всичко икономиката на еврозоната продължава да расте, макар и по-слабо след 2023 г. на силна икономическа активност. Що се отнася до Германия, трябва да се отчете ефектът от спада на износа. Джентилони изглежда по-предпазлив. 'През третото тримесечие имахме 12 държави от ЕС с отрицателен растеж и 13 с много много нисък растеж', припомни той. Очевидно ролята на германската икономика има специфично значение, но ние разглеждаме и възможността за постепенно възстановяване през следващата година' Италия може да усети ефектите от германското забавяне повече от другите. Берлин е водещият пазар за италианския износ. През 2022 г. търговският обмен между двете държави е достигнал 168,5 млрд. евро. Слабостта на Германия може да засегне италианските индустрии, които са по-интегрирани в глобалните вериги за създаване на стойност.

Източник "Гласове"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Кориере де ла Сера": Германия е в рецесия и е по-зле от средните нива за ЕС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!