Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Компромисът „Деси” зачерква всякаква промяна. Какво следва?


Десислава Атанасова. Снимка: от тв предаване

Иван Бакалов

Десислава Атанасова е твърде голям компромис, не само за „Промяната“ и „Демократична България“, а за цялото общество.

На практика Деси – както я нарича Борисов – разбива всякаква идея за промяна и издига плутокрацията на ново ниво. Шепа хора от върхушката се споразумяват – ти на мене, аз на тебе – и си поделят лостовете на управлението. И не е въпросът в подялбата. Едно е да се явяваш на избори, добър-лош, да те избира някаква група хора. Друго е на върха на институции да назначаваш всякакви некомпетентни, неадекватни и откровено зловредни, каквито са лансирани години наред на различни нива в управлението.

Нарекоха ги калинки и калинкизация. По името на една Калина, назначена на 29 години с фалшива диплома да управлява 1 милиард на фонд „Земеделие”, само защото е дъщеря на бившия началник на Борисов в пожарната. Списъкът калинки е дълъг. Десислава Атанасова е (дебела) брънка в тази верига. Подобно е назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, което изкара хората на улицата. Това се прие добре от Борисов, който тогава беше извън управлението – само формално, защото държеше съдебната власт и куп други институции в изпълнителната.

Сега е тръснал на масата своята калинка и е спазарил да я изберат, иначе не се знае какво ще стане със сглобката. Той я наричаше Деси на заседания на Министерския съвет. Има го протоколирано – премиерът Борисов цитира данни, че се увеличила средната продължителност на живота (което е тенденция в цяла Европа, заради нови медикаменти и методи в медицината) и казва на своя министър на здравеопазването: „Деси, трябва добре да обясните това”. Тоест да обяснят, че под управлението на неговия ГЕРБ се увеличила средната продължителност на живота… И Деси неспирно, години наред обяснява, демагогства, повтаря като папагал лъжите на вожда.

Плутократите са безскрупулни

и не се съобразяват с настроенията в обществото. То е претръпнало на всякакви калинки. Борисов в негов стил обяви, че Деси е по-подходяща и компетентна за конституционен съдия от Янаки Стоилов. Стоилов, какъвто и да е, е доктор по право и професор в два университета, депутат още от Великото народно събрание, в което е участвал като юрист в писането на конституцията.

За Деси се знае, че е била юрисконсулт в здравно заведение, а опитът й в парламента в законодателната комисия (като заместничка на знаменития калинк Даниел Кирилов) е свързан с множество критики от юридическата общност заради спорни законодателни текстове. Между 2015 и 2020 г., когато тези законодателни калинки водят правната комисия, Конституционния съд е отменил 25 текстове от закони заради несъответствие с Конституцията.
Сега тази Деси ще стане конституционен съдия, за да определя конституционността на законите.

Тролски фабрики и пиар агенции дават отпор в социалните мрежи на възмущението от нейната номинация.

Кой е против Десислава Атанасова от партиите?

Три дни социалните мрежи бушуват, лее се възмущение. Партии и лидери не пропускат да използват народното недоволство. Но… Ако потърсите, няма да намерите до днес и дума против Атанасова от Костадинов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Тошко Йорданов в едно интервю казва, че това е ярко оцветен политически избор – и то не специално за Атанасова, а за избора на конституционни съдии, който включва и съдията Борислав Белазеков, за чийто юридически стаж и компетентност няма съмнение.

Номинацията на Атанасова е от ГЕРБ, подкрепена от ПП-ДБ и ДПС, срещу които уж са опозиция „Възраждане”, БСП и ИТН, но те не вдигат шум за нея, както по много други по-маловажни поводи. Това издава една по-дълбока олигархична сглобка – ти на мене, аз на тебе. И опозицията се надява да уреди свои хора в различни институции. Да не забравяме, че след поредни петкратни избори, не само в Конституционния съд, ами още над 70 позиции в различни институции са с изтекъл мандат. Може да се говори за блокаж на държавата. Вижда се на всички нива, например и в общинския съвет на София. 

Какво следва?

Президентът Радев засега не се изказва. Но негов съветник намекна, че той може да бламира избора на конституционни съдии. Не споменава само Атанасова. Така направи президентът Плевнелиев със съдия Марковска преди години – напусна клетвата и осуети встъпването й в длъжност. Ако сценарият се повтори, това е ще е нов блокаж. Удобен момент за президента – вдигнали са му топката да забие. Може да последва тежка криза, процедура по импийчмънт, която ще вдигне акциите на Радев. Или Радев ще допусне клетвата, но ще се изкаже популистки, за да натрупа точки от жалката номинация на Атанасова. Радев отдавна дава признаци, че си е стиснал ръката под масата с Борисов. Да видим дали ще даде повод за конституционна криза.

Но последствията от този избор и компромисът от страна на ПП-ДБ, които бяха надежда за промяна, ще е опустошителен и за партиите, и за политиката като цяло.

От една страна подкрепата на ПП-ДБ за Атанасова може да се разглежда като отговорно политическо поведение, спазване на ангажименти и стабилност на управлението. От друга страна – да избереш Атанасова за конституционен съдия е против здравия разум и безкритично подчинение на Борисов. Нещо като да избереш Борисов за премиер отново или Пеевски за шеф на ДАНС. Тоест, занапред можем да очакваме от ПП-ДБ да ни сервират Борисов и Пеевски като премиер и вицепремиер, както предлагат хора на ГЕРБ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Компромисът „Деси” зачерква всякаква промяна. Какво следва? - e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!