Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тодор Тагарев: България ще осигури инфраструктура за разгръщане на съюзни войски

Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове, посочи министърът на отбраната

„Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като се завърна от посещението си в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

Великобритания праща 20 000 военни за учение на НАТО в Европа

Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни военният министър.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от Източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза разгръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.

 

"Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове - на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос", посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана", обясни той.

По думите му част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър".

"Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските "Страйкър"-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.", заяви Тагарев.

 

Нови боеприпаси на Украйна не са предоставяни, съобщи още министърът на отбраната Тодор Тагарев.
В момента няма възможност да предоставим, защото няма излишни, обясни той.
Украйна има огромни нужди, разкри Тагарев.

 

Министърът обяви, че все още не е освободил експерта Кристел Чимширова, която подаде оставка заради гафа с непоканените за Богоявленския водосвет председатели на парламентарни групи. С председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който го призова "да бъде мъж и да поеме отговорност", вече били говорили и "се разбрали".

Тагарев все още не е разписал оставката на експерта, тъй като по думите на министъра редът е различен и първо искал да прегледа предишните протоколи и да се увери, че пропускът е на съответния експерт. По думите му "никога цялото Народно събрание не е било канено на подобни церемонии", но отново подчерта, че пропускът се дължи на техническа грешка и че няма политически мотиви.

"Имаме пропуск. Имало е случаи, в които председателите на политически партии са канени, но сега изглежда колегите са направили пропуски. Знаят ми телефона и винаги всеки може да ми се обади за покана", обясни Тагарев, като посочи, че се събрали много близки събития, за които са пращани редица покани - като 20 г. от Кербала, 80 г. от подвига на капитан Димитър Списаревски, Коледните празници и др.

"Капацитетът на колегите се е оказал недостатъчен. Моята грешка е, че не съм осигурил достатъчен капацитет. Не съм разписал заявлението за напускането, искам първо да сравня списъците и от предишни години, за да видя дали е неин пропуск".

След гафа с поканите е говорил с Делян Пеевски. По думите му преди да замине за САЩ получил писмо от председателя на НС, на което отговорил писмено. Попитан дали се е извинил на Пеевски за това, че не е бил поканен на Богоявленския водосвет, военният министър не отговори конкретно:

"Не знам какво да ви кажа. Ако има за нещо да се извинявам, това е технически пропуск от служители на министерство на отбраната. Не е политика, насочена към някого".

За Украйна

Още сме в процес на предоставяне на последната гласувана от Народното събрание военна помощ за Украйна, обясни министър Тагарев. Помолен да се ангажира със срок, той уточни, че това е чисто логистичен, а не политически въпрос. Министърът каза още, че обемите са сериозни, а операцията за предоставяне на това въоръжение изисква доста време за реализация и планиране.

За оставането си в кабинета

"Ако ми бъде дадена такава възможност, ще работя, ако политическите партии решат нещо друго, ще се върна към академичните си занимания с удоволствие", отговори Тагарев на въпрос как разчита знаците за оставането си в кабинета.

"Само на няколкостотин километра от нас върви изключително интензивна война. Трябва да бъдем внимателни за всяко действие в областта на отбраната и да правим всичко възможно за повишаване на сигурността и способностите на нашите въоръжени сили", посочи Тагарев и допълни, че с неговия над 40-годишен професионален опит много добре разбира, че повишаването на разходите за отбрана е необходимо условие, но е достатъчно условие, за да се реализира една ефективна политика. "Мисля си, че бих могъл да работя в тази посока и в бъдеще", коментира той.

Тодор Тагарев потвърди, че усеща подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и особено на премиера акад. Николай Денков, който има най-преки наблюдения върху неговата дейност. "Той беше много ясен в публичното си изявление по въпроса", заяви министърът на отбраната.

"Целият кабинет има много ясна евроатлантическа ориентация, имаме достатъчно подкрепа в Народното събрание", подчерта Тагарев. Според него не е толкова важно кой точно ще остане, а важното е да продължим по този път.

"Имаме много сериозна работа за вършене. Смея да мисля, че имам познанията и енергията да върша тази работа", заяви още той. Министърът изтъкна, че до края на февруари има няколко пътувания и тежки задачи за вършене, върху които се е фокусирал, и дали ще има покана да остане след ротацията в момента толкова не го вълнува.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тодор Тагарев: България ще осигури инфраструктура за разгръщане на съюзни войски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!