Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев в САЩ: Учебниците да се изчистят от факти, които пораждат признателност към Русия – Димитър Стоянов: Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!

Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.

Това посочи в свое интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ военният министър Тодор Тагарев, съобщава журналистката Къдринка Къдринова на сайта на Съюза на българските журналисти.

Георги Марков за "Аз съм българче": Селският министър Магарев иска да забрани Вазов

Намиращият се на посещение в САЩ министър на отбраната на България Тодор Тагарев направи изказване и даде интервю пред дискусионен формат на тамошния Атлантически съвет на 10 януари.

Целият запис от изявата му е качен на сайта на тази организация и е достъпен за всички интересуващи се. Министърът говори на английски. 

В разговора има много интересни за българската аудитория детайли. Тук представяме онази негова част, която засяга медиите и пропагандата. 

Водещата Илва Тейр пита българския военен министър какво смята да предприеме България, за да противостои на руската пропаганда. В отговора си той казва, че от руска страна се упражнява голяма пропаганда спрямо българските граждани и посочва, че за да се противостои на това, е необходимо следното:

„Първо, трябва да можем да представим на българския народ историята в нейния реален смисъл. Защото поколение след поколение се говори, че Русия е наш приятел и освободител и ние трябва да сме ѝ вътрешно благодарни за стореното. Макар в историята често да сме били на противоположните страни при различни конфликти", обяснява Тагарев. 

"Русия също така често е преследвала собствените си интереси в ущърб на интересите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието. Другото нещо е да сме в състояние да идентифицираме дезинформационни и пропагандни кампании и да намираме най-добрите възможни начини за противодействие на тези кампании. В този смисъл трябва да можем да проследяваме пропагандните кампании за дезинформация не само в традиционните медии, но и в социалните мрежи, които въздействат ден след ден върху различни групи от населението. И да намираме най-подходящите интерпретации за противодействие на тази дезинформация", коментира Тодор Тагарев. 

На въпрос на водещата дали този подход върши работа спрямо с българския народ, министърът отговаря, че "до известна степен да": „До известна степен успяваме да се противопоставим на тази дезинформация, но не винаги. Това е такъв тип конфликт, който се развива непрекъснато в информационното пространство".

Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще! Всички сме чували тази мисъл.

Dimitar Stoyanov

Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще! Всички сме чували тази мисъл.
Замислете се обаче ако някой Ви предложи
"... преподаването на история в българските училища да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало" какво цели.
Само един цитат от "Под игото":
"Едно живо, русокосо момиченце стоеше вече пред него и го гледаше кротко в очите. Огнянов помисли малко и попита:
- Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?
- От турско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно.
Мичо чорбаджи извика:
- Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.
- Което си е речено от бога, то ще стане - продума поп Ставри.
Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.
Събка извика звънливо:
- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!"
И това ли ще изтрие от училищните програми г-н Тагарев? Позорна позиция на човек, който ръководи Министерството на отбраната
Дали да изтрие единствено и само фактите от историята ни или да изтрие и бъдещето на държавата ни, кое от двете желае г-н Тагарев?
Нека не позволим нито манипулиране на историята ни, нито затриване на държавата ни от сглобката!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев в САЩ: Учебниците да се изчистят от факти, които пораждат признателност към Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!