Шивашка фирма завлече 180 служители с неизплатени заплати

Вече бивши служители на шивашката фирма "Артекс" с цех в Кърджали се събраха пред сградата на фирмата, за да протестират срещу неизплащането на дължимите им заплати. 

Към днешната дата шивашкото предприятие в родопския град не работи. Близо 180 -те му служители или напуснали или са освободени, а през миналата година е поискано от Окръжен съд – Кърджали да бъде обявено в несъстоятелност. Съдът е разпоредил отказ за обявяване в несъстоятелност, което решение е обжалвано пред по-горна инстанция.

Отделно служителите са завели дела за получаване на възнагражденията си пред Районен съд Кърджали и са ги спечелили, коментират хората. Те разказват, че за близо 24 години, от съществуването на фирмата в региона – първо в Момчилград, а от 12 години - в Кърджали, не са имали проблем с получаването на възнагражденията. В края на 2022 г. обаче от фирмата, последно с гръцки собственици според бившите служители, започват да им бавят заплатите, като им изплащат само част от тях. Забавянията продължават във времето, но не получават адекватен отговор от управителката на фирмата в Кърджали. През юни миналата година в рамките на пет дни голяма част от служителите напускат.

„От самото начало управителката ни казваше – аз не съм виновна. Кой е виновен сега, шест месеца по-късно? Тя прави всичко възможно, за да бави процедурите. Ние чуваме слухове, че стоката се изнася“, казва Анелия Салим.

Хората се притесняват, че стоката и машините могат да бъдат изнесени и да не остане какво да се разпродава, за да си получат дължимото. Част от тях вече са намерили работа, други са заминали за чужбина, а има и такива, които са на трудовата борса.

Вече бившите служители обясниха, че им се дължат средно задълженията за два – три месеца плюс отпуски или по пет – шест заплати. Брутната заплата в предприятието е била около 1600 лв. за ръководител производство и малко над 1000 лв. за работник. „Не мога да разбера защо досега никой от собствениците не дойде тук на място, за да ни обърнат внимание, да разберат за какво става въпрос. Тези хора как се препитават“, коментира Левент Мюмюн, 23 години организатор склад във фирмата.

Освен към работниците и служителите си, фирмата дължала пари и на транспортната фирма, която е возела работниците до фабриката. Бившите служители на шивашката фирма настояват да получат дължимите им се възнаграждения, както и яснота за сроковете, кога това ще се случи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шивашка фирма завлече 180 служители с неизплатени заплати - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!