Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Андрей Райчев: В коалицията ПП-ДБ цъка часовник-бомба

ПП-ДБ са изгубили рекорден брой депутати от предишните избори спрямо сега

Изборите свършиха, но неизвестните останаха. След анонсите на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и на Бойко Борисов подробностите не са много. Каква развръзка следва?


Андрей Райчев заяви в Панорама, че от миналите избори насам се води един и същи диалог. "От пусто - в празно. 

"Продължаваме Промяната" подценяват факта, че в самата им коалиция цъка часовник-бомба. Те не чуха репликата на Иван Костов - "за последен път не гласувам за вас - леви сте ми". Те не виждат нюансите на (Христо) Иванов и говорят и от името на "Демократична България". Според социолога те нямат план, което може само да им повлияе негативно и да губят повече на следващи избори.  

Това правителство е брак по сметки с отвращение. Няма никакво съмнение - то беше декларирано така. Някой да е казал, че на тези, които арестуваха Бойко Борисов им е простено? Това е принудено геополитическо правителство. Въпросът е кога ще свърши войната в Украйна и как. 

Така без задръжки описа картината на политическата сцена  социологът Андрей Райчев пред БНТ. 

"Преди година и половина се изказаха две мнения - "Украйна ще победи Русия" и "военно решение няма". Минаха две години - видимо, с просто око,  Радев е прав. Това е голямото събитие, което тече. Ако кажа вместо чернокож - негър и вместо ром - мангал - аз съм расист. Защо за руснаците могат да се наричат орки и това да няма последици?", попита още Райчев. 

Той каза, че донякъде е фен на това правителство, защото то решава един много сложен въпрос - как да се мине между силата на нелоялността към НАТО. 

От своя страна, политологът Васил Гарнизов заяви, че ако войната в Украйна приключи, следват предсрочни избори, макар и не веднага.   

Любомир Аламанов подчерта, че победителят трябва да носи отговорност за управлението, но в публичното пространство отново се говори защо вторият нищо не е направил. "Всички трябва да поговорим за това как първият ще направи някакво правителство, вторият дали иска или не - това е негово право. Той може да иска да бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ, защото БСП не беше хубава опозиция много дълго време".

Според Кристиян Шкварек е добре коалицията ПП-ДБ да преглътне обидата и да подкрепи кабинет на ГЕРБ, защото на следващи избори ще загуби подкрепа. "Те са изгубили рекорден брой депутати от предишните избори спрямо сега. Има един мит за втората партия - в момента тя не е ПП, а "Възраждане". В момента ПП всъщност имат 28 депутати, а ДБ - 26".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Андрей Райчев: В коалицията ПП-ДБ цъка часовник-бомба

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!