Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският журналист, задържан в украински затвор, е починал


Гонсало Лира

Американският журналист Гонсало Лира е починал в украински затвор, съобщи семейството му в петък.

„Не мога да приема начина, по който почина синът ми. Той беше измъчван, изнудван, в изолация в продължение на 8 месеца и 11 дни и посолството на САЩ не направи нищо, за да помогне на сина ми. Отговорността за тази трагедия е на диктатора Зеленски със съгласието на един неадекватен американски президент Джо Байдън“, заяви баща му Гонсало Лира-старши, цитиран от The Grayzone.

Бащата на Лира също се свърза с америакнския водещ Тъкър Карлсън, потвърждавайки смъртта на сина си. Синът му, на 55 години, живееше в Харков и публикуваще коментари в YouTube след ескалацията на конфликта с Русия през февруари 2022 г. Той беше арестуван от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) миналия май и обвинен в „дискредитиране“ на украинското ръководство и военните.

Лира се появи отново в края на юли с поредица от публикации в X (Twitter), разкриващи изтезанията му в затвора и опитите на СБУ да го изнуди за пари. Той заяви, че се опитва да избяга в Унгария и да потърси убежище. Опитът му за бягство беше неуспешен и Лира беше арестуван повторно.

Според ръкописна бележка, която сестрата на Лира е получила на 4 януари, той е имал тежки здравословни проблеми, причинени от пневмония и колабирал бял дроб, което е започнало в средата на октомври. Затворническите власти са признали за проблема едва на 22 декември и той е приет в болница.

След интервюто на бащата на Лира в шоуто на Карлсън собственикът на X Илон Мъск лично попита за случая с ареста на журналиста както американския президент Джо Байдън, така и с украинския Володимир Зеленски, очевидно без ефект.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският журналист, задържан в украински затвор, е починал

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!