Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МЪЛНИЯ! Чакащият смяната си Тагарев договорил в Пентагона и САЩ идването на американски войски в България!

Дислоцирането на войски на САЩ у нас. Това била темата на знаковото посещение на очакващият смяната си от Сглобката министър Тагарев, с която той се похвали по Националното радио.

Увеличеният бюджет за отбрана дава възможност на България да повиши капацитета за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите във Вашингтон с американските съюзници в НАТО. Обсъждани са възможни планове за действие на многонационални формирования и разполагане на военни подразделения на САЩ в България.

През лятото на 2025 година Тагарев е оптимист, че американските Ф-16 ще патрулират с български летци в родното небе.

„Ако подготвим инфраструктурата към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети.“

Въпрос на БНР: Министър Тагарев, какви бяха основните акценти във Вашите разговори при сегашното Ви посещение в Съединените щати?

Във фокуса на посещението е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана. Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др.
Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си. И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат „Рамщайн“. Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим.

С кого разговаряхте в отсъствието на министъра на отбраната на Съединените щати Лойд Остин?

Известна е причината за неговото отсъствие в момента, а домакин на срещата беше заместник-секретарят по отбраната Катлийн Хикс. Помощник-секретари по отбраната участваха в нея, помощник – заместника на комитета на началник щабовете. На много високо ниво беше американска делегация, така както и нашата делегация беше на много високо ниво с адмирал Ефтимов, началник на отбраната, посланик Панайотов и други. Проведохме много продуктивни разговори в продължение на един час с всички церемони и почести, които предвижда такова посещение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: МЪЛНИЯ! Чакащият смяната си Тагарев договорил в Пентагона и САЩ идването на американски войски в България! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!