Следвайте "Буднаера" в Телеграм

stopfake.org разобличи подвеждаща и фейк новина на The New York Times поставяща под съмнение безупречния статут на победоносната украинска армия The New York Times

U.S. Military Aid to Ukraine Was Poorly Tracked, Pentagon Report Says - The New York Times

Доклад на Пентагона не успя да проследи къде са отишли оръжия за $1 млрд. за Украйна


Ракети "Джавелин", подготвени за износ за Украйна, снимка: DoD

Високотехнологично въоръжение на стойност над 1 милиард долара, изпратено в Украйна от САЩ, не е било проследено, каквито са изискванията, и не се знае къде е, според нов доклад на генералния инспектор на Пентагона.

U.S. Military Aid to Ukraine Was Poorly Tracked, Pentagon Report Says - The New York Times

Редактираната версия на констатациите от разследването беше оповестена публично след внасянето на доклада в Конгреса на САЩ.

Разследването се фокусира върху прилагането на засилени процедури за мониторинг на крайната употреба от Пентагона. Тези процедури се прилагат за ограничен набор от високочувствително и сложно оборудване и оръжия като ракетни системи, дронове камикадзе, устройства за нощно виждане и друг хардуер.

Според доклада САЩ и техните партньорски държави са доставили на Украйна оборудване на стойност около 1,699 милиарда долара. Въпреки усилията на Пентагона и украинските военни да извършат необходимите инвентаризации на оборудването, продължават да съществуват значителни ограничения на персонала и предизвикателства пред отчетността. Към 2 юни 2023 г. приблизително 59% от оръжията на обща стойност малко над 1 милиард долара, остават неправилно проследени. Посочената цифра в доклада е 40 000 оръжия, за които не се знае къде са.

Липсата на подходяща отчетност „може да увеличи риска от кражба и отклоняване“ на високотехнологично оборудване, се отбелязва в доклада. Досега главният инспектор всъщност не беше натоварен със задачата да разбере дали непроследените оръжия всъщност са откраднати.

„Беше извън обхвата на нашата оценка да определим дали е имало отклоняване на такава помощ“, се казва в доклада.

Генералният инспектор на Пентагона „сега има персонал, разположен в Украйна“ и продължава да разследва „твърденията за престъпно поведение по отношение на американската помощ за сигурността на Украйна“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доклад на Пентагона не успя да проследи къде са отишли оръжия за $1 млрд. за Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!