Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продължава промяната: България вече внася ток от съседни държави, които доскоро ние снабдявахме

България продължава да внася повече ток, отколкото изнася, а производството на електроенергия се срива. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите седем дни на новата година.

Салдото (износ-внос) на електроенергия намалява със 109.58% спрямо първата седмица на 2023 г., т.е. тогава страната е била нетен износител, като е продала навън 153 243 MWh. Сега е внесла нетно 14 682 MWh.

Тези данни показват, че продължава тенденцията, появила се още през май 2023 г., когато страната ни за първи път се превърна в нетен вносител на електроенергия. Ситуацията се повтори и през ноември.

Подобни отрицателни статистики скоро няма да са новина в българската енергетика, тъй като заради високите цени на тока от въглища централите стават все по-неконкурентни заради огромните такси за въглеродни емисии, които са принудени да плащат, и е все по-изгодно да се внася, отколкото те да произвеждат.

По тази причина пада и производството на електроенергия в България – с близо 19% през първата седмица на новата година спрямо същия период на 2023 г.

От началото на годината до 7 януари са произведени 754 028 MWh, докато през първата седмица на миналата година произведената електроенергия е била 929 693 MWh.

Данните показват, че за разглеждания период участието на базовите централи (въглищните и АЕЦ „Козлодуй“) в енергийния баланс на страната намалява с общо 22.26%. Те са произведени 639 826 MWh електроенергия, докато през 2023 г. – 823 019 MWh.

Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на по-малко от 30%, а България внася електроенергия от страни, които доскоро снабдявахме – Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония.

Делът на ВЕИ в преносната мрежа расте значително – с 40% до 40 985 MWh, докато за аналогичния период на 2023 г. зеленото производство е било 29 384 MWh. Участието на ВЕИ в разпределителната мрежа също нараства – с 9 на сто в сравнявания период. Огромен ръст се отчита при вятърната енергия – 59%.

Електроенергията, произведена от водните централи, намалява със 17.54%.

Георги Свиленски от БСП коментира, че това не се е случвало от 30 г. и партията му ще пита в парламента управляващите „докъде сме докарали енергетиката“.

Цончо Ганев от „Възраждане“ прогнозира, че за новите американски реактори в „Козлодуй“ ще излязат на България близо 70 млрд. лв

България е била нетен вносител на електроенергия и през два месеца на миналата година – май и ноември, когато ядрената централа в Козлодуй е излизала в планов ремонт. Липсващите в тези периоди ядрени мощности не са заменени от наличните ТЕЦ, а от внос.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: epicenter.bg

България вече внася ток от съседни държави, които доскоро ние снабдявахме

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!