Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фигаро: Задава се глобален геополитически провал на Запада

2024 г. ще бъде белязана от ерозията на Западното влияние. До този извод стига авторът на в. „Фигаро“ и доктор па политическите науки, специалист по международни отношения в института IHECS (Брюксел), Себастиен Буосоа в прогнозната си статия „2024: към глобален геополитически провал на Запада?“. САЩ и ЕС са виновни за техния упадък: те надцениха въоръжените сили на Украйна, антагонизираха Китай и измъчиха икономиката със „зелен“ радикализъм. При тези условия дори саудитците се присъединяват към БРИКС, което означава, че избират глобалния Юг.

„От няколко месеца насам девестернизацията (Вестернизация – приемане на западния модел от Изтока бил.ред.) на света се ускорява неимоверно. Войните, подкрепяни от Запада, отдавна не водят до победи. Например ситуацията в Украйна, както и конфликтът между Израел и ислямистите в Ивицата Газа, върху който в момента е съсредоточено вниманието на всички, са два примера за глобалния геополитически провал на американците и европейците да наложат своя дневен ред на света“, пише френският политолог.

„Все по-често се говори за провала на сегашното украинско ръководство и за безизходицата в сблъсъка между Израел и Газа. През 2024 г. сме изправени пред потенциално отлагане на украинските избори, както и на европейските, американските, руските и вероятно израелските избори. Съществува голяма вероятност тези събития да пренаредят картите на световната политика“, се казва в материала.

„Президентските избори в Украйна също бяха насрочени за 2024 г. Но, изпаднал в немилост, Зеленски  иска да отложи изборите в своя полза.“

„В Близкия изток недоверието към европейците и американците все повече нараства. Изтеглянето на американските войски от Централна Азия и Близкия изток се превърна в отправна точка за засилване на присъствието на Китай в Афганистан и на Русия в Сирия. Докато Съединените щати подкрепят Израел, която убива цивилни граждани в Ивицата Газа, антиизраелските настроения се засилват.

Катар, ОАЕ, Русия и Китай настояват за прекратяване на огъня, докато Вашингтон налага вето на проекторезолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Днес има фронт на борба срещу Израел и за правата на палестинците, което отслабва позицията на САЩ, които занапред ще са във все по-голяма изолация“, смята Боусоа.

Си Дзинпин и Владимир Путин

„Междувременно Русия засилва присъствието си в Близкия изток. И не става дума само за присъединяването на Саудитска Арабия към БРИКС. Става дума и за ситуацията в Сирия, където, по-конкретно благодарение на своя емиратски съюзник, Русия успя да намали натиска върху режима на Башар Асад. Обединени арабски емирства (ОАЕ) настояваше за нормализиране на отношенията с Башар Асад и за връщане на Сирия в Арабската лига. Неотдавнашното посещение на Путин в страните от Персийския залив е доказателство за укрепването на руското влияние. Абу Даби (столицата на ОАЕ) не прилага санкции срещу Москва и тъй като е разположена близо до Израел, очаква да предложи свои решения за разрешаване на израелско-палестинския въпрос, докато Катар прави всичко възможно, за да помогне на Хамас“, пише авторът.

„Москва продължава да сключва съюзи с все повече арабски държави заради войната в Газа, а ОАЕ започват да дразнят Вашингтон, като не прилагат санкции нито срещу Русия, нито срещу Сирия. Абу Даби, исторически съюзник на Запада, вижда как светът се променя и се приближава към Глобалния юг, защото знае, че Израел в крайна сметка ще се окаже в голяма опасност без американската подкрепаМохамед бин Зайед, президентът на Емиратите, ще може да действа като посредник, когато Западът вече няма да има влияние в региона.“

Впрочем всичко това е един Нов свят.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фигаро: Задава се глобален геополитически провал на Запада

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!