Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германските фермери блокират пътища в цялата страна (ВИДЕО)


Източник: X/Twitter

Хиляди фермери в цяла Германия се събират в продължение на седмица на протести срещу правителствените мерки за строги икономии, за които се опасяват, че могат да оставят селскостопанския сектор без подкрепа и да доведат до фалити в земеделието.

Хиляди се стекоха в Берлин и други големи градове, за да протестират срещу намаляването на субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за селскостопански превозни средства, въведени от канцлера Олаф Шолц миналия месец като част от по-широк пакет, предназначен да запълни многомилиарден бюджетен дефицит. Фермерите организират блокади на магистралите и пътуват в бавно движещи се конвои.

Фермерите вече организираха масов протест в Берлин след съобщението в средата на декември, принуждавайки правителството частично да отмени планираните мерки. Берлин се съгласи да не премахва преференциалното данъчно облагане на селскостопанските превозни средства и да отложи намаляването на данъците върху дизеловото гориво до 2026 г. Протестиращите обаче твърдят, че отстъпките на правителството не са достатъчни и призовават за „Седмица на действие“ и ежедневни протести в цялата страна от 8 януари, като искат пълна отмяна на предложените съкращения.

„Това може да бъде само първа стъпка“, каза Йоахим Руквид, ръководител на асоциацията на фермерите, относно частичната отмяна на съкращенията, и обяви протести срещу плановете на правителството, каквито „страната никога не е виждала досега“.

„Настояваме за пълна отмяна на тези увеличения на данъците без никакви „ако“ и „но“… Очаквам, че десетки хиляди трактори ще дойдат на нашите митинги в цяла Германия“, каза Руквид пред Bild.

Очаква се едноседмичният митинг да завърши с голяма демонстрация в германската столица на 15 януари.

„Не всяка форма на протест помага на каузата. Това се отнася както за стачкуващите действия, така и за блокадите на тракторите. Всеки, който прекрачи, трябва да понесе последствия“, заяви Херберт Реул, министър на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия, пред Rheinische Post, предупреждавайки демонстрантите да не поставят собствените си интереси над обществения ред. Коментарите му дойдоха, след като група от около 100 фермери блокира германския вицеканцлер Роберт Хабек да слезе от ферибот миналата седмица.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германските фермери блокират пътища в цялата страна (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!