Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повреди се лунната катафалка, носеща ДНК от американски президенти към Луната


Peregrine – първата американска мисия до Луната от над 50 г. е пред провал заради повреда, снимка: НАСА

Ракетата „Вулкан кентавър“ със спускаем модул Peregrine с тленните останки на създателите на сериала „Стар Трек“ и ДНК проби на американски президенти на борда претърпя техническа неизправност. Ракетата беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверел“ в САЩ към Луната.

Очакваше се спускаемият модул Peregrine да кацне на видимата страна на Луната на 23 февруари.

Модулът съдържа капсула с ДНК проби от косата на трима президенти на САЩ – Джордж Вашингтон, Дуайт Айзенхауер и Джон Ф. Кенеди – и капсули с тленните останки на сценариста на „Стар Трек“ Джийн Родънбери, съпругата му Маджел Барет и трима други актьори, участвали във филма. Лунният модул е оборудван с различни научни инструменти от НАСА и няколко изследователски центъра, съобщи The New York Times.

Полетът на ракетата е бил „безупречен“, но в лунния модул се е появил  проблем със задвижващата система, който компрометира способността й да завърши мисията. „Това застрашава способността на космическия кораб да извърши меко кацане на Луната“, обяви компанията Astrobotic, която разработи устройството.

Peregrine, наред с други неща, ще транспортира човешки останки от две търговски космически погребални компании, Elysium Space и Celestis. Това предизвика възмущение сред индианците навахо, най-голямата група индианци в Съединените щати. Според Навахо изпращането на пепел на Луната би било обида за коренните жители на Америка, които смятат естествения спътник на Земята за свещен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Повреди се лунната катафалка, носеща ДНК от американски президенти към Луната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!