Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна протестира срещу изложба в Италия за възстановяването на Мариупол при руснаците

Автор: БТА

Протест с искания "Върнете защитниците на Мариупол", "Освободете азовци" и други, проведен в центъра на Киев на 03.12.2023г. Снимка: АП

Украинското министерство на външните работи нарече "провокация" изложба, организирана в италианския град Модена, посветена на просперитета на град Мариупол при руската окупация, предаде украинската новинарска агенция Укринформ, като се позова на изявление на говорителя на външното министерство Олег Николенко.

„Изложба в Модена, която представя така наречения „просперитет“ на окупирания от Русия град Мариупол, е провокация. Украинското министерство на външните работи вече е изпратило инструкции до посолството на Украйна в Рим за изготвяне на официално възражение“, каза Николенко.

Според него на официално равнище Италия подкрепя категорично суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. В този смисъл министерството очаква от Италия подходящ отговор по отношение на това пропагандно събитие, допълва Николенко.

По-рано в социалните медии беше обявено, че Модена ще бъде домакин на събитие, посветено на предполагаемото „бързо възстановяване“ на Мариупол под руската окупация.

Италианското издание "Модена тудей" посочва, че става дума за конференция за възстановяването на Мариупол, организирана от Културната асоциация "Русия-Емилия Романя" в общинска зала в града. Проявата е насрочена за 20 януари и освен конференция включва и изложба. Във форума ще участват председателят на Асоциацията Лука Роси, генералният консул на Руската Федерация в Италия Дмитрий Штодин, италиански представители на Международното движение на русофилите и др.

Проявата породи полемика и в самата Италия, отбелязва италианското издание. Паоло Дзанка, регионален представител за Модена на центристката партия "Действие", припомня, че Мариупол "е символ на невъобразими ужаси", извършени от руските сили. Той припомня за бомбардирането на драматичния театър в града, при което са загинали 600 души и казва, че това е едно от най-големите военни престъпления, извършени в Украйна от началото на руската инвазия и признато за такова и от "Амнести интернешънъл".

Същото е мнението и на италианското движение "Редом до Украйна", което припомня, че конференцията е една обидна проява, посветена на един разрушен град от руснаците, "който уж се възраждал благодарение на руското присъствие в него, което присъствие е предизвикало смъртта на над 50 000 души и е унищожило цял един град".

Регионални представители на италианската партия "Повече Европа" също припомнят, че тя е заставала винаги на страната на украинския народ срещу режима на Путин и изисква проверка дали отдаването под наем на общинска зала за гореспоменатата проява отговаря на общинските норми в тази насока.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна протестира срещу изложба в Италия за възстановяването на Мариупол при руснаците | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!