Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петков и Василев сключили договор с американски лобист на “банката на Путин” за 100 000 долара

Той е подписан от съпредседателя на партията - Асен Василев

"Лобистката фирма М&М не е коя да е. През 2017 г. е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция"

Договор с американската лобистка компания M&M на стойност 100 000 долара е сключила "Продължаваме промяната". През 2017 г. M&M е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция".

Това съобщи в своя Фейсбук профил сайтът BIRD, който публикува споразумението между партията и компанията, както и записа в регистъра на чуждестранните агенти на Държавния департамент..

Договорът е сключен на 22 декември 2023 година. От страна на "Продължаваме промяната" е подписан от съпредседателя на партията - Асен Василев, а компанията се представлява от президента ѝ Майк Манатос, пояснява "24 часа".

Договора вижте ТУК.

Според договора лобистите трябва да работят за добрите отношения между България и САЩ. Някои от аспектите, които включва работата на M&M, са:

- популяризиране на редица аспекти от двустранните отношения между САЩ и България пред високопоставени US лица - политици, влиятелни при формулирането на политиката на САЩ;
- съдействие за осигуряване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса;
анализ и насоки на политиката на САЩ по въпроси от значение за България;
- Плащането е на две вноски от по 50 000 долара, като първото вече е направено още с подписването на споразумението. Второто трябва да се случи на 1 февруари. Договорът е със срок 29 февруари, но страните могат да го продължат при желание.

До момента не е известно друга политическа сила да е плащала за американски лобисти. Според ЗПП "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Договорите, в т.ч. за реклама, трябва обаче да се публикуват.

"Лобистката фирма М&М не е коя да е. През 2017 г. е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция", съобщава още BIRD.

Подобна практика е нещо обичайно и особено в американската столица има стотици фирми, които се занимават с това "да отворят подходящите врати" в администрацията, да убедят конгресмени, сенатори и ключови служители да приемат и изслушат гости или да се запознаят с доклад или справка. Тези компании подготвят такива документи, знаейки как точно трябва да се направи това за САЩ. 

  • Но срокът на договора е доста кратък - само два месеца (с възможност да бъде удължен) и обхваща период, в който администрацията е в новогодишни празници, а сесията на двете камари на Конгреса започва на 8 януари. Освен това в абсолютния фокус на конгресмени и сенатори е обсъждането на поправки в бюджета (от тях зависи и разблокирането на 60 млрд. долара за Украйна), за да се избегне спирането на федералната администрация на 20 януари, както предвижда временната договорка от края на миналата година. Точно в такава обстановка има логика да бъде нает професионален американски лобист.
  • Въпросът, който има нужда от обяснение, е защо българска политическа партия - и то точно преди ротацията, при която се оттегля излъченият от нея министър-председател - възлага задачи на M&M за представяне в добра светлина репутацията на България и най-новите реформи в страната, което иначе е характерно за поръчки от името на държавни институции.

От публичната информация за фирмата, публикувана на сайта ѝ, се вижда, че "Манатос и Манатос" е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк. Преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът - за Джонсън и Джими Картър.

През 2017 г. фирмата е лобирала между другото и за руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ). Тя беше една от санкционираните от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, след като се разбра, че банката е финансирала частната военноохранителна организация "Конвой", базирана в нелегално анексирания полуостров Крим. Собствениците на банката пък са финансирали кампанията на сенатора Боб Менендес, който беше обвинен в корупция.

Официална позиция от страна на "Продължаваме промяната" за причините за сключването на договора към този момент все още няма.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Петков и Василев сключили договор с американски лобист на “банката на Путин” за 100 000 долара

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!