Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството се е съгласило да приемем „неограничен“ брой бежанци


Бежанци вървят пеша по магистрала в Унгария на път за австрийската граница, снимка: Joachim Seidler/Wikimedia

„Не става дума за 500, за 6000, става дума за неограничен брой, по който ние нямаме право да взимаме отношение. Нашите управляващи са се съгласили на това – незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност“. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, която показа документите какви точно ангажименти е поела България.

На 30 декември Съветът на ЕС взе решение България и Румъния да се присъединят частично към Шенгенското пространство, но само по въздух и вода от март тази година.

„Правителството внася дезинформация и си служи с фалшиви новини“, каза Нинова. Поводът за коментара й беше прессъобщение на Министерския съвет, в което информацията, че ще приемем 6000 бежанци срещу частичен Шенген, беше наречена фалшива новина. На свой ред лидерът на БСП обвини кабинета в разпространяване на фалшиви новини.

Нинова показа Протокол към решението на Съвета на ЕС, според който, страната ни е поела ангажимент за „незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност“.

В Решението на Съвета на ЕС, както и Протокола към решението на Съвета са описани конкретните ангажименти за бежанците, които е поело правителството. В срок от три дни от заявката България трябва да даде отговор, а в срок от един месец незабавно да ги приеме, без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук.

Тя заяви, че правителството е излъгало и е поет такъв ангажимент. „Става въпрос за неограничен брой“, подчерта Нинова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Правителството се е съгласило да приемем „неограничен“ брой бежанци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!