Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пет нови държави влязоха в БРИКС. Ще бъде разгледана готовността на други 30

Блокът БРИКС, в който влизат водещи развиващи се икономики, включително Индия, Русия и Китай, обяви приемането на пет пълноправни членове като част от опита си да разшири стратегическата си тежест на фона на господството на Запада в световните дела, пише business Standard.

"Ударите на възмездието": С нова тактика Русия унищожава западните ПВО системи на Киев

Според руски източници при въздушните атаки са ликвидирани десетки офицери от НАТО и наемници

Володимир Зеленски и Хавиер Милей

В понеделник, когато Москва пое председателството на БРИКС, руският президент Владимир Путин заяви, че групата вече е станала от 10 държави, като новите членове са Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

През август висшите лидери на БРИКС на срещата на върха на групировката в Йоханесбург одобриха предложение за приемане на шест държави, включително Аржентина, в блока, считано от 1 януари.

Миналата седмица обаче новият президент на Аржентина Хавиер Милей обяви, че оттегля страната си от членство в БРИКС (Бразилия-Русия-Индия-Китай-Южна Африка).

Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се присъединиха към БРИКС като нови пълноправни членове, което е силен признак за нарастващия авторитет на асоциацията и нейната роля в международните дела„, заяви Путин в обръщение.

Руският президент добави, че БРИКС привлича все по-голям брой поддръжници и съмишленици, които споделят основните принципи като суверенно равенство, откритост, консенсус, стремеж към формиране на многополюсен международен ред и справедлива световна финансова и търговска система.

Видеообръщение на Владимир Путин

В изказването си Путин заяви, че руското председателство на БРИКС през 2024 г. ще е под мотото „укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност„.

„Няма да пестим усилия, за да гарантираме, че запазвайки традициите и ръководейки се от опита, натрупан от блока през изминалите години, ще улесним хармоничното интегриране на новите участници във всички форми на нейната дейност“, каза той, съобщават от Кремъл.

Разбира се, ние ще разгледаме степента, в която много други страни, около 30 от тях, са готови да се присъединят към многоизмерната програма на БРИКС под една или друга форма“, каза той.
Като цяло Русия ще продължи да насърчава всички аспекти на партньорството на БРИКС в три ключови области: политика и сигурност, икономика и финанси и културни и хуманитарни контакти“, добави руският президент.

Град Казан, Русия

Естествено, ще се съсредоточим върху засилването на външнополитическата координация между страните членки и съвместното търсене на ефективни отговори на предизвикателствата и заплахите за международната и регионална сигурност и стабилност“, каза той.

Путин каза, че приоритетите по време на руското председателство на групата ще включват насърчаване на сътрудничеството в областта на науката, високите технологии, здравеопазването, опазването на околната среда, културата и спорта.
Общо в рамките на председателството в много руски градове ще се проведат над 200 събития“ Срещата на върха на БРИКС в Казан през октомври ще бъде кулминацията на нашето председателство„, заключи Владимир Путин.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пет нови държави влязоха в БРИКС. Ще бъде разгледана готовността на други 30

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!