Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитска Арабия официално се присъедини към БРИКС

Саудитска Арабия официално се присъединило към групата страни, известна като БРИКС (BRICS), съобщи държавната телевизия на кралството, предаде Ройтерс.

"Ударите на възмездието": С нова тактика Русия унищожава западните ПВО системи на Киев

Според руски източници при въздушните атаки са ликвидирани десетки офицери от НАТО и наемници

"Пълноправното членство на кралството в групата БРИКС, която включва Русия, Китай и други страни, официално започна, което укрепва позициите му в света“, се казва в изявление на телевизионния канал.

Външният министър на страната отбеляза през август 2023 г., че кралството ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване на 1-ви януари и ще вземе "подходящото решение".

Принц Фейсал бин Фархан изтъкна, че групата БРИКС е "полезен и важен канал" за укрепване на икономическото сътрудничество.

Преди това блокът BRICS включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но се очаква да се удвои, след като Саудитска Арабия се присъедини към Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия като нови членове.

Влизането на Саудитска Арабия се случва на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай и разширяването на влиянието на Китай в кралството.

Въпреки продължаващите солидни връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече следва своя собствен път от загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността на Персийския залив, отколкото в миналото, пише Ройтерс.

Разширяването може да засили декларираната амбиция на групата да стане шампион на глобалния юг, въпреки че Аржентина даде знак през ноември, че няма да приеме покана за присъединяване.

Източници: Frognews.bg, БТА, Агенция "Фокус"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саудитска Арабия официално се присъедини към БРИКС | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!