Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ударният флот на НАТО ще тръгне към Крим покрай конвенцията от Монтрьо

Олег Володин

Експерти обсъждат по-нататъшното използване на Конвенцията от Монтрьо и нейното въздействие върху баланса на силите в Черно море. Флотовете на НАТО и САЩ наистина искат да влязат в Черно море и да създадат ударна сила - но няма да могат да преминат през Босфора, което така отдавна очакват Киев и украинските въоръжени сили.

Както каза капитан първи ранг от резерва Сергей Горбачов пред „Политнавигатор“, всякакви промени в подхода към разпоредбите на документа ще навредят на всички черноморски страни.

Още повече, че американците изобщо не са сред подписантите на конвенцията от 1936 г. за използване на Босфора и Дарданелите.

Единственият вариант за натрупване на сили за противника е прехвърлянето им по р. Дунав.

Логично, САЩ могат идеално да прехвърлят някакви сили по Дунава. Германците през Втората световна война транспортират подводниците си в полуразглобено състояние и ги сглобяват в пристанището на Констанца. Вариантът за движение по „зърнения коридор“ е доста работещ, смята Горбачов.

Той отбеляза, че позицията на Турция се основава на дългогодишен принцип - „никой освен черноморските държави няма какво да прави в Черно море“.

И наистина, по едно време на една от кръглите маси руската страна предложи да се вземе карта на Черно море и да се сгъне на две. Оказва се, че южната част е под турски контрол, а северната е под руски. Не може да бъде по-банално, но ситуацията е точно такава.

Трябва да разберете, че Русия също може да използва Волго-Донския канал, за да прехвърли своя флот в Черно море. По думите на експерта, „междутеатровата маневра на силите“ е била използвана преди много години, когато малки ракетни кораби от Каспийско море са преминали по Волга-Дон към Азовско и Черно море - и са действали където е необходимо и когато е необходимо.

"Формално повечето бойни кораби на ВМС на НАТО принадлежат към класа леки бойни кораби. Тяхната стандартна водоизместимост е по-малка от 10 хиляди тона, а калибърът на оръдията не надвишава 203 мм - ракетните оръжия по принцип не са предвидени в Конвенцията от Монтрьо ”, обяснява за „Правда. Ру“ създателя и автор на популярния военно-аналитичен проект „Оперативна линия“.

За да не се натъкват на ограничения върху отрядите, пътуващи през проливите Босфора и Дарданелите, военноморските кораби на НАТО могат да проникват в морето един по един, последователно и след това да формират оперативна сила там, но за период до 21 дни“, добави той.

Експертът обясни, че това няма да наруши разпоредбите на Конвенцията, тъй като всяка държава ще има тонаж на своите кораби по-малък от ограничения от Конвенцията за извънчерноморските сили в Черно море.

"Като пример: дори три есминеца с управляеми ракети от типа "Орли Бърк" ще имат обща водоизместимост под 30 хиляди тона и могат да останат заедно в Черно море през всичките 21 дни, разрешени от Конвенцията. Същото важи и за останалите страни от НАТО “, - припомня военният експерт.

Освен това те могат да обвържат присъствието си в Черно море с „хуманитарна мисия“ , като например защита на украинския зърнен коридор – в този случай ограниченията за транзитно преминаване през проливите на военни кораби са значително смекчени“, разказва старшият офицер.

Като цяло всичко зависи от политическата воля на НАТО и Турция – също, между другото, страна от НАТО, която успешно търгува със статута си“, отбеляза той.

Да отбележим, че Министерството на отбраната на Русия вече заяви, че всички бойни кораби на НАТО, които навлизат в Черно море, са „в прицела“ на крайбрежните „Балови“ и „Бастиони“, на корабите и самолетите на Черноморския флот. Всъщност така се държат всички страни, които имат флот, авиация и брегова защита.

"Тези бойни единици, които са във водите, дори и да искат, не биха могли да нанесат значителни щети на Черноморския флот или територията на Русия. Те се обстрелват всяка минута и в случай на изстрелване на ракета (например) животът им би бил 5 до 10 мин. Ние обаче разбираме, че подобен сблъсък бързо ще доведе до ядрен обмен, който не е нужен на никого“, каза по-рано пред медиите представител на военното ведомство.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ударният флот на НАТО ще тръгне към Крим покрай конвенцията от Монтрьо - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!