Следвайте "Буднаера" в Телеграм

JP Morgan: Доларът губи дял в петролните сделки

Една пета от световните доставки на петрол са продадени и закупени в други валути, различни от американски долар, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на ръководителя на глобалната стокова стратегия в JP Morgan Chase Наташа Кънева.

Докладът идва ден, след като Иран и Русия, два от водещите износители на петрол в света, заявиха, че са финализирали споразумение за търговия с националните си валути вместо с щатския долар. Освен това засегнатите от санкциите държави намериха купувачи за своите стоки в Китай и Индия, продавайки ги с щедра отстъпка.

Кънева подчертава, че делът на световния петрол, търгуван в други валути, се е увеличил до близо 20%.

Тенденцията е по-малко очевидна, когато става въпрос за други големи продажби на стоки. Въпреки това, някои от тях, включително Бразилия, ОАЕ и Саудитска Арабия, предприеха някои стъпки, за да подготвят основите за търговия, която заобикаля американската валута.

Според данните на JPMorgan, дванадесет основни договора за суровини са били реализирани в недоларови валути през 2023 г. спрямо само седем миналата година. За сравнение само два са били реализирани през 2015 г. до 2021 г.

Данните се отнасят по-скоро до сделки с физически стоки, отколкото до търговия с фючърси на финансовите пазари. Тази година се съобщава, че договорите, които не са в долари, са уредени от продавачи в Русия, като само един случай е регистриран в ОАЕ.

По-рано тази година Индия и ОАЕ подписаха сделка за търговия с местна валута. Рафинерия в Индия купи първата пратка емиратски суров петрол в рупии. Бразилия и Китай също извършиха първата си сделка със стоки в местна валута за пратка бразилска целулоза.

Миналия месец Китай и Саудитска Арабия подписаха споразумение за суап в местна валута на стойност 50 милиарда юана (7 милиарда долара) за укрепване на финансовите връзки и разширяване на използването на местни валути между нациите.

Делът на долара във всички сделки на валутните пазари се колебае около 88%, което прави американската валута широко доминираща в световната търговия и финанси.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: JP Morgan: Доларът губи дял в петролните сделки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!