Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украински дипломат, участвал в преговорите с Русия: През април 2022 г. Путин направи всичко възможно, за да постигне мир (видео)

Руският президент Владимир Путин е направил всичко възможно за приключване на войната с мирно споразумение с Украйна през април 2022 г. Това твърди Александър Чали, участвал в преговорите между Москва и Киев с посредничеството на Турция като член на украинската делегация.

Чали разказа какво се е случило в първите седмици от войната по време на реч пред Женевския център за политика на сигурност (GCSP). Бившият заместник-министър на външните работи на Украйна е асоцииран сътрудник във фондацията, финансирана от швейцарското правителство. 

"По това време бях в групата на украинските преговарящи. В продължение на почти два месеца, през март и април, обсъждахме с руската делегация възможно споразумение за мирно уреждане на конфликта между Украйна и Русия. Както вероятно си спомняте, подписахме така нареченото "Истанбулско комюнике". И в края на април бяхме много близо до приключване на войната с някакъв вид мирно споразумение. По някаква причина то беше отложено", разкава украинският дипломат.

"Според мен Путин, това е моята лична гледна точка, седмица след началото на агресията си на 24 февруари, разбра, че е допуснал грешка и се опита да направи всичко възможно, за да сключи споразумение с Украйна, заложено в Истанбулското комюнике. Неговото лично решение беше да приеме текста на това комюнике, който беше абсолютно далеч от първоначалното ултимативно предложение на Русия, което те представиха на украинската делегация в Минск. Успяхме да намерим съвсем реален компромис. Путин наистина искаше да постигне мирно споразумение с Украйна. Това е много важно да се помни", каза Чали.

Чали заяви, че „по някаква причина“ Истанбулското комюнике не се трансформира в действителен договор.

Лидерът на украинската делегация, депутатът Дейвид Арахамия, призна в края на ноември, че тогавашният британски премиер Борис Джонсън е пристигнал в Киев и е казал на украинците да не подписват нищо с Русия, а  „просто да продължат да се бият“. След това Киев се е отказал от мирния договор с Русия.

Източници: obektivno.bg, frontnews.eu

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украински дипломат, участвал в преговорите с Русия: През април 2022 г. Путин направи всичко възможно, за да постигне мир (видео) | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!