Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов гневен за Шенген, скара се на Денков и Тагарев: Правят изказвания, за които не са подготвени

С остра критика към премиера Денков и военния министър Тагарев излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Денков беше "посечен" заради бързането му да обяви, че Австрия ни пуска по въздух и вода, което и към този момент не е факт, а Тагарев - заради заявлението му, че България може да изпрати части в Червено море да помагат в действията срещу хутите. Борисов е категорично против  участие на български сили във военни действия, където и да било по света. 

"Нищо не налагаше да се избързва с коментарите".

Така лидерът на ГЕРБ коментира темата за Шенген и вчерашните изяви на премиера Денков, който избърза да се похвали с "исторически успех", без да имаме черно на бяло, че Австрия вдига ветото ни. 

"Винаги съм казвал, че в Брюксел докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Младостта и липсата на опит в упралението изиграха лоша шега и в Румъния, и у нас", продължи с "бащинската" критика Борисов. 

Той подчерта, че заради бързането на властите в София, в момента огромен труд, който е положен досега, е подложен на съмнение: Дава се възможност да се появят и негативни коментари.

"Ако днес по обед не получим документа, не е добре в дипломацията. Никога не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад", изрази съжаление бившият премиер и лидер на ГЕРБ. 

Той разкри, че и в момента българската дипломация активно води разговори, за да се отпуши процесът и да се замаже гафа на Денков. 

"Ако не стане днес, ще стане през януари, което е близо до изборите в Австрия, затова полагаме всички усилия. Образно казано "зад сцената" провеждаме страшно много консултации - по линия на ЕНП, по линия на либералите, поемат се ангажименти в областта на миграцията", посочи Борисов.

Той припомни как в последните години границата беше разградена, как  мнозина "плюеха" в чужбина по българската държава. Дупка в мрежата се показваше от сутрин до вечер по телевизиите и това се гледаше и в чужбина. В Австрия казваха - ето, вижте как е охранявана границата в България.  

"Хубавата българска поговорка, че до нашия казан в ада не трябва да има дяволи, изигра лоша шега на България.  С огромните репортажи, с огромните всеки ден коментари на политически лидери  - това нанесе  пасив за България,  уж успокои Борисов, но видимо бе раздразнен  от цялото поведение на политическата класа у нас, което рефлектира във ветото на Виена. 

Борисов все пак успокои, че ще се справим, защото България има кадърни офицери и ние разчитаме на тях. "Трябва малко търпение и да се мисли за следващите стъпки, защото Еврозоната чака", подчерта няколко пъти Борисов. Ще се приемат закони след празниците. 

"Нищо не налагаше да се избързва с коментари, върна се той на темата за вчерашната изява на премиера. Но понеже вие, медиите бързате, пуснахте румънците, питахте - няма ли кой да коментира у нас, нашите избързаха, и те коментираха и... стана тя, каквато стана", въздъхна Борисов пред хурналистите. 

В отговор на въпрос Борисов отново повтори, че назначенията в регулаторите ще бъдат на най-добрите експерти и професионалисти, без квоти и партийни ангажименти, и когато станат готови, ще бъдат гласувани накуп в НС 

Изпращането на военослужещи, без решение на НС не може да се случиказа Бойко Борисов по адрес на заявките на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че може да участваме в операция в Червено море срещу пиратството и отвличането на кораби.

"Аз доколкото знам, изпращане на военнослужещи без решение на парламента не може да се случи. Българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия. Помагаме на Украйна, солидарни сме с Израел, но нй-вече сме солидарни с българския народ. Едно е да помагаш на нападната държава, така както правят 50 държави и то тези, за които се стремим да са ни приятели, друго е да изпращаш военни части. Това не може да се случи и се чудя на Тагарев как може да говори, без дори да е говорил с мнозинството в парламента. Българите трябва да знаят, че това няма да се случи", заяви лидерът на ГЕРБ.

И подчерта, че сравнява изказването на Тагарев с изказването на Денков - и двамата еднакво неподготвени. 

Подчертавам, това няма да се случи - изпращането на наши военни навън, ядосано натърти Бирисов. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Борисов гневен за Шенген, скара се на Денков и Тагарев: Правят изказвания, за които не са подготвени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!