Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрия: "Въздушен Шенген" срещу приемане на сирийци и афганистанци. Това се договорихме с България и Румъния

България и Румъния трябва да приемат повече бежанци, а влизането на двете страни във въздушен Шенген ще бъде въведено чак след изпълнение на условията. Това каза австрийският вътрешен министър Герхард Карнер по време на специално изявление, цитирано от БНР и БНТ.

Австрия обяви условията си за "зелена светлина" за Шенген и конкретните параметри на постигнатия компромис за присъединяването ни по въздух и по море. 

Герхард Карнер на Австрия обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във "Въздушния Шенген":

"Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата". 

Австрийските условия за т. нар. "въздушен Шенген" предвиждат разширяване на мисията на Фронтекс и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.

"С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза още Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина. В самата Австрия настроенията са на двата полюса - крайната десница смята, че управляващите отварят безотговорно вратата на Шенген, а лявата опозиция иска точното обратно - България и Румъния да са в зоната за свободно движение и именно от това имат нужда австрийците, като дават пример с български и румънски болногледачи, които не пътуват със самолет.

Източници: БНР, БНТ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Австрия: "Въздушен Шенген" срещу приемане на сирийци и афганистанци. Това се договорихме с България и Румъния | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!