Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The National Interest: Руският стелт дрон S-70 Okhotnik-B заплашва НАТО


Безпилотната машина е построена по схемата „летящо крило“ и има ниска радарна видимост

Той се разработва от "Сухой" и руската авиостроителна корпорация "МиГ" като част от проект за самолет от шесто поколение

Обещаващият руски стелт дрон S-70 Охотник-Б може да бъде заплаха за НАТО.

Колумнистът Питър Сучиу пише за това в статия за The National Interest.

Безпилотният летателен апарат се разработва от "Сухой" и руската авиостроителна корпорация "МиГ" като част от проект за самолет от шесто поколение. Тежкият ударен безпилотен самолет „Охотник“ извърши дебютния си полет на 3 август 2019 г. Този полет продължи над 20 минути под операторско управление. Месец по-късно се проведе съвместен полет на дрон и изтребител Су-57.

"Въпреки че може да минат години, преди официално да влезе в експлоатация, има много причини, поради които трябва да се разглежда като заплаха за НАТО", пише още Сучиу.

Безпилотната машина S-70 е построена по схемата „летящо крило“ и има ниска радарна видимост. Излетното тегло е около 20 тона, а турбореактивният двигател позволява на дрона да лети със скорост до 900 километра в час. Освен това Hunter разполага с изкуствен интелект, който му позволява да атакува цели независимо в автоматичен режим.

Су-57 вече е оборудван с това, което Кремъл описа като "втори пилот", а S-70 потенциално може да предостави на пилотирания оператор подобрена осведоменост за ситуацията и способност да се насочва към по-голям брой противници.

Въпреки че точните възможности на Су-57 остават под въпрос – като някои западни анализатори предполагат, че той наистина е малко повече от усъвършенстван самолет от четвърто поколение – S-70 Okhotnik наистина може да бъде скрит ловец.

„Дори няколко S-70 могат да станат смъртоносни“, каза още Сучиу.

През юли беше забелязан S-70 да лети във формация с изтребител МиГ-29. Видео, разпространено в социалните медии, показва как летящият дрон с форма на крило лети пред руския изтребител, но нито мястото, нито датата на видеото са потвърдени.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: The National Interest: Руският стелт дрон S-70 Okhotnik-B заплашва НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!