Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрия с условие да приемем бежанци от Афганистан и Сирия, за да влезем частично в Шенген


Бежанци от Сирия чакат на австро-унгарската граница на път за Германия, снимка: Wikimedia

Австрия излезе с изявление, че преговорите с България и Румъния за частично влизане в Шенген продължават. Виена наложи вето през миналата година на решението за присъединяването на двете държави към зоната за свободно движение в Европа.

„След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за „въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските – увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България“, се казва в изявление на австрийското министерство на вътрешните работи.

По повод преждевременната радост на българските и румънските управляващи „Франс прес“ цитира изявлението на министерството на вътрешните работи на Австрия, според което преговорите за „въздушен Шенген“ със София и Букурещ продължават.

Вчера румънските власти, а днес и българските направиха изявление, че е постигнато споразумение с Австрия и че влизаме частично в Шенген, само по въздух и вода, през март 2024 г. От изявлението на австрийското МВР обаче става ясно, че Австрия явно има други условия и няма постигнато споразумение, както твърдят правителствата на България и Румъния.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Австрия с условие да приемем бежанци от Афганистан и Сирия, за да влезем частично в Шенген

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!