Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новото правителство на Полша ликвидира обществените медии


Бартломей Сенкевич

Министърът на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви, че поставя в ликвидация държавните телевизия, радио и новинарска агенция.

Проевропейска коалиция, оглавявана от Доналд Туск, пое властта в Полша този месец и започна основен „ремонт“ на държавните медийни институции, които според новите управляващи са се превърнали в пропагандни издания по време на осемте години на власт на националистическата партия „Право и справедливост“.

Промените предизвикаха силна опозиция от страна на загубилата изборите „Право и справедливост“, която твърди, че новото правителство е заобиколило нормалната парламентарна процедура при прилагането им.

Ходът за ликвидация на обществените медии следва решението на президента Анджей Дуда, съюзник на „Право и справедливост“, да наложи вето на предложенията на новото правителство за разходи за финансиране на обществените медии.

„Поради решението на президента на Полша да спре финансирането на обществените медии, реших да поставя в ликвидация компаниите Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA и Polska Agencja Prasowa SA“, се казва в изявление на министъра на културата Бартломей Сенкевич, публикувано в социалната мрежа X/Twitter.

„В настоящата ситуация подобни действия ще гарантират продължаването на дейността на тези компании, ще извършат необходимото преструктуриране и ще предотвратят съкращенията на служители в горепосочените компании”, пише в изявлението на Сенкевич. „Състоянието на ликвидация може да бъде оттеглено по всяко време от собственика на дружествата, който е държавата“, добави той.

Депутатът от опозиционната партия „Правo и справедливост“ Йоана Лихочка написа в X/Twitter, че „правителството на Туск унищожава полските медии“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новото правителство на Полша ликвидира обществените медии

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!