Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ

Използването на замразени руски активи от страна на САЩ, за да помогне на Украйна, може да има „катаклизмични последици за настоящата доминирана от долара система“ и да насърчи хората да спестяват в други валути. Това мнение изрази носителят на Нобелова награда по икономика, професорът от Йейлския университет Робърт Шилър, съобщава ТАСС.

"Не мога да се убедя, че това е правилният път. (...) Освен че това ще бъде потвърждение за руския лидер, че случващото се в Украйна е "прокси война", може парадоксално да се обърне срещу Америка и целия Запад“, каза той в интервю за вестник La Repubblica. "Какъв сигнал се изпраща към десетки страни, които подобно на Русия, включително и страните от Г-7, в името на сигурността превръщат спестяванията си в долари и ги поверяват в сигурните ръце на Чичо Сам? Ако Америка сега постъпи таки с Русия, (...) утре може да го направи с когото и да било", продължава Шилър. - Това би разрушило ореола на сигурност на долара и би било първата стъпка към дедоларизацията, към която мнозина - от Китай до развиващите се пазари, да не говорим за самата Русия - са все по-склонни. Всеки, който има спестявания във валута, ще се изкуши да ги превърне в юани или, защо не, в евро".

На 21 декември в. "Ню Йорк Таймс" цитира американски и европейски официални лица, според които администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала спешни разговори със съюзниците за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна, на фона на факта, че американският Сенат не може да одобри нов пакет от помощи за Киев и средствата са на изчерпване. Както отбелязва изданието, Белият дом "тихо сигнализира" за подкрепата си за използването на замразените руски средства. Според вестника Германия, Италия и Франция са изразили загриженост относно прехвърлянето на руски активи към Киев. Неназован европейски служител, с когото вестникът разговаря, обяснява, че САЩ притежават само малка част от активите, докато "ЕС може да загуби много повече". Според "Ню Йорк Таймс" европейските държави предлагат да се обърне внимание на друг план, който включва конфискуване на печалбите, които Euroclear получава от притежаването на руски активи.

Според La Repubblica Рим, който ще председателства Г-7 през следващата година, ще поеме задачата да хармонизира позициите на съюзниците по въпроса заедно с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

На 12 май говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че посегателствата върху правото на собственост - частна, държавна или корпоративна - са абсолютно неприемливи. В тази връзка той заяви, че Русия ще защитава интересите си, доколкото е възможно.

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!