Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Не зачерквайте Жерар Депардийо“: Пиер Ришар, Карла Бруни и още 48 френски културни дейци защитиха актьора

В отворено писмо, озаглавено „Не зачерквайте Жерар Депардийо“, артистите припомнят големия му принос към френската култура.

Френски културни дейци, сред които актьорите Пиер Ришар и Венсан Перес, актрисите Карол Буке, Натали Бай и певицата и бивша първа дама на Франция Карла Бруни, се обявиха в подкрепа на актьора Жерар Депардийо на фона на обвиненията в сексуален тормоз срещу него. Текстът е публикуван във вестник "Фигаро" и е подписан от 50 актьори, режисьори, музиканти, писатели.

"Жерар Депардийо е може би най-великият от всички актьори. Последният "свещен гигант на киното". Не можем повече да гледаме мълчаливо този линч, пороя от омраза, насочен към него", се казва в писмото, подписано от 50 френски културни дейци. В него се посочва, че кампанията срещу актьора се води „в противоречие с принципа на презумпцията за невинност“.

Артистите отправят призив да не се забравя значението на Депардийо за френската култура. „Той има най-голям принос в историята на изкуството. Той е част от тази история и продължава да я обогатява. Затова Франция му дължи много. Театърът и киното не могат без неговата уникална и необикновена личност. Да се откажеш от този изключителен актьор би било трагедия, поражение... Смъртта на изкуството и смъртта на нас самите", се казва в текста.

В писмото се подчертава, че "никой никога няма да може да зачеркне резултатите от работата на Депардийо, която е огледало на настоящата епоха". В същото време артистите подчертаха, че „не възнамеряват да влизат в спорове с никого и разчитат, че правосъдието ще си свърши работата“.

На 15 декември френската министърка на културата Рима Абдул-Малак каза по France 5, че Съветът на Ордена на почетния легион възнамерява да оцени пригодността на Депардийо за това най-високо отличие във Франция. Съветът, по-специално, планирал да определи дали временно да лиши Депардийо от прерогативите на ордена или да отмени тази награда, посочва ТАСС. По-късно френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята за неприемливо да се лиши актьора от Ордена на почетния легион въз основа на медийни публикации и се застъпи за спазване на презумпцията за невинност.

По-рано от обкръжението на актьора казаха пред ТАСС, че Депардийо, който има руско гражданство, е силно притеснен от поредния кръг от кампанията срещу него за сексуален тормоз. Тази медийна кампания започна при липсата на съдебни решения за вменените му действия, заявиха близките на актьора.

Новите изявления на френски актриси се появиха, след като телевизионният канал France 2 излъчи интервю с актрисата Елен Дарас, която се оплака от тормоз от страна на актьора през 2007 г. В този контекст медиите припомниха и делото, заведено от друга актриса - Шарлот Арну, която обвини Депардийо в сексуално насилие през 2018 г. Разследването по тази жалба продължава пет години. Първоинстанционният съд отхвърли иска на актрисата, като не намери потвърждение на изразените обвинения, а жалбата ѝ сега се разглежда от апелативен съд.

Допълнителна причина за кампанията срещу актьора беше смъртта на актрисата Еманюел Дебевер, която през 2019 г. обвини Депардийо, че я е тормозил на снимачната площадка на филма „Дантон“ през 1982 г., но тогава прокуратурата не успя да събере доказателства за повдигането на обвинение. 60-годишна французойка напусна дома си в края на ноември и направи опит за самоубийство. Спасители успели да я извадят от Сена, след което актрисата била откарана в болницата, където  починала на 7 декември. Както беше отбелязано в медиите, в същия ден телевизионният канал France 2 излъчи предаване, в което жени, обвинили Депардийо в тормоз, разказаха своите версии на събитията. Прокуратурата започна разследване на обстоятелствата около смъртта на Дебевер и мотивите, които са я тласнали към самоубийството.

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Не зачерквайте Жерар Депардийо“: Пиер Ришар, Карла Бруни и още 48 френски културни дейци защитиха актьора | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!