Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят

Военна операция на САЩ в Червено море предизвиква напрежение между Мадрид и Вашингтон, пише El Pais.

Военната операция, започната от Съединените щати за защита на корабите, плаващи в Червено море, от нападенията на йеменските бунтовници, предизвика неочаквано напрежение между Мадрид и Вашингтон. Испанското правителство изрази недоволство в понеделник, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин включи Испания в списъка на държавите, които ще участват в операцията "Защитник на просперитета", командвана от САЩ, без предварително да я уведоми.

На говорителя на испанското правителство Пилар Алегрия се наложи да отрече участието на Испания. Тя заяви, че страната няма да участва "едностранно" в коалицията, въпреки че испанското министерство на отбраната даде да се разбере, че може да го направи "в рамките на НАТО или Европейския съюз".

Австралия също отхвърли искането на САЩ за изпращане на военен кораб към нова мисия "Защитник на просперитета", чиято обявена цел е да защитава търговските кораби от нападенията на йеменските бунтовници по южния подход към Червено море.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс изтъкна, че стратегическият фокус на страната е Индийско-тихоокеанският регион. В същото време официална Канбера обяви, че ще изпрати шестима членове на отбранителните сили в мисията "Закрилник на просперитета".

Според първото съобщение от САЩ миналата седмица: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания се присъединяват към тази мисия.

Според неофициални източници френското министерство на отбраната е обявило, че военният флот на Париж във водите на Червено море ще остане под командването на Франция. 

В същото време официален Рим посочва, че военноморската фрегата "Вирджинио Фазан" ще действа в Червено море за защита на националните интереси и в отговор на конкретни искания на италианските корабособственици.

Източник: Агенция "Фокус"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!