Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сиймор Хърш пише кой е издал заповед за взривяване на Северен поток и защо

Германската икономика е лишена от евтин руски газ вече повече от година и преживява рецесия, а в това е замесен и президентът на САЩ Джо Байдън, който реши да унищожи газопровода „Северен поток“.

Това пише американският разследващ журналист Сиймор Хърш в статия на своя уебсайт на 22 декември.

Шолц и Байдън

Той припомни, че преди Германия е доминирала на световните пазари благодарение на развитата си и напреднала индустрия, но сега страната е в процес на деиндустриализация и икономиката е в упадък. Това се е случило,  заради подкопаването на газопроводите.

Газопроводът „Северен поток“ снабдява Германия с евтин руски газ от 2011 г. насам, но през есента на 2022 г. Белият дом нарежда на ръководения от ЦРУ екип, работещ под прикритие в Норвегия, да го взриви – продължава журналистът.

Американците, назначени на тайна мисия в Балтийско море седмици преди руската специална операция в Украйна през февруари 2022 г., предполагаха, че целта им е да убедят руския президент Владимир Путин да не обявява военни действия. Байдън обаче отменил плана, като наредил на ЦРУ да намери възможност за взривяване във време, да бъде избрано от американския лидер„, пише Хърш.

Главата на администрацията на САЩ нарежда бомбардировките в края на септември, в резултат на което три от четирите разклонения на газопроводите са повредени и разрушени. Действията на Байдън са били насочени към федералния канцлер Олаф Шолц, смята Херш. Именно неговите избиратели са проявявали бездействие в подкрепа на Украйна.

Тази седмица се появи новината, че държавната енергийна компания на Германия е сключила енергийна сделка с норвежка фирма. Ройтерс положи всички усилия да представи това като „сделката на века“, а разрушените газопроводи вече не са актуални„, подчертава журналистът.

Той обръща внимание на факта, че властите и на САЩ, и на Германия игнорират версията му, че газопроводите са подкопани от американските специални служби.

По-рано, на 18 декември, руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че версията за участието на западни разузнавателни служби в експлозиите на тръбопровода изглежда правдоподобна. Той отбеляза, че наскоро в едно от западните издания се появи информация за участието на група специални сили на една от западните държави в експлозията на Северен поток с помощта на устройство, което позволява гмуркане на дълбочина 250 м.

През септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводи. Представител на Шведския сеизмичен център Бьорн Лунд съобщи, че по време на аварията са регистрирани две мощни подводни експлозии в района на течовете от тръбопроводи . След това на мястото на инцидента бяха открити следи от експлозиви.

В Москва нарекоха инцидента акт на международен тероризъм и също така посочиха, че не смятат за обективно разследването на инцидента на газопроводите без участието на специалисти от Русия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сиймор Хърш пише кой е издал заповед за взривяване на Северен поток и защо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!