Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Няма да ви оставим на мира“: Русия е подготвила категоричен отговор на Европа за нейните активи

Наталия Дембинская

В края на годината ЕС отново се активизира по отношение на замразените руски средства. Германците предложиха конфискация на активи от Националния разплащателен депозитар в полза на държавата за 720 милиона евро. Министерството на финансите вече предупреди: отговорът ще бъде суров, Москва ще намери начин да харчи парите на чуждестранните инвеститори в специални сметки.

Симетричен отговор

Министърът на финансите Антон Силуанов припомни, че в Русия има "достатъчно активи" в сметки "С".

"Това са нашите задължения по ценни книжа, по дивиденти към чуждестранни контрагенти от неприятелски страни. Всички те са замразени", поясни той.

Както подчерта прессекретарят на президента Дмитрий Песков, Москва няма да остави на мира инициаторите на опитите за конфискация на активи.

Що за сметки

Както обясниха анализаторите, средствата на нерезиденти от недружелюбни страни се съхраняват и натрупват в замразени сметки тип „С“. Те включват дивиденти върху акции на руски компании и изплатени купони по облигации.

„Тези сметки се кредитират със средства от транзакции между нерезиденти и резиденти, както и, в случай на сметки за ценни книжа, ценни книжа, закупени със средства, получени от нерезиденти от резиденти към сметки тип „C“. Средствата, получени от резиденти, са прехвърлени към клирингови банкови сметки от този тип чрез клирингови транзакции между резиденти и нерезиденти", казва Олга Веретеникова, вицепрезидент на аналитичната компания “Борсел”.

Самите чуждестранни инвеститори не могат да теглят пари от такива сметки за лични нужди: в края на февруари 2022 г. ЦБ на РФ забрани на брокерите да изпълняват платежни нареждания за теглене на средства. Списъкът с операции е ограничен.

"Парите могат да се изразходват само за данъци, такси, мита и други задължителни плащания, закупуване на облигации на федерален заем. Допустимо е да се прехвърлят средства по разплащателни сметки на нерезиденти в рубли и само тези, които имат съответното разрешение от властите. Те се намират в Националния разплащателен депозитар ", добавя Николай Вавилов, специалист в отдела за стратегически изследвания в “Тотал Рисърч”

Целта на сметките тип „C“ е да се предотврати изтеглянето на средства и активи от Русия от жители на неприятелски страни.

Колко пари

Както подчерта Силуанов, сумите там „не са малки“. А приходите от оборот са значителни - от това ще се възползват, ако Европа посегне на руски активи.

Въз основа на резултатите от първото тримесечие на 2023 г. Банката на Русия оцени общия обем на средствата в сметките тип „С“ на 0,7 трилиона рубли. Включително блокираните през лятото активи на европейските депозитари “Евроклиър” и “Клиърстрийм” (към момента на блокирането - 229 милиарда рубли).

Разбира се, има много повече замразени активи на нерезиденти.

„В наскоро публикуваното ръководство на Московската борса за емитенти за провеждане на първично борсово предлагане се споменава, че делът на руски физически лица във обема на акции в свободно обращение на вътрешния пазар е 16,9% и се оценява на 2,1 трилиона рубли.Блокирани активи нерезиденти са 60%, което съответства на 7,5 трилиона рубли“, посочва Веретенникова.

Така както големите институционални инвеститори (инвестиционни фондове), така и инвеститорите на дребно ще пострадат от ответни действия. Те могат също така да включват компании с руски бенефициенти, регистрирани в чужда юрисдикция и които не са завършили редомицилиране.

Би било логично средствата от тези сметки да се използват за компенсиране на загубите на руските инвеститори, които са претърпели в страните от ЕС, по-специално от санкциите срещу Националния разплащателен депозитар.

Нещо ново

Общо около 300 милиарда долара бяха блокирани на Запад. От тях 180 са съсредоточени в белгийската “Евроклиър”, най-големият депозитар на ценни книжа в света, със седалище в Брюксел.

Отдавна си блъскат главата как да конфискуват замразените активи. Рискът е твърде голям - няма законово основание, а прецедентът ще доведе до изтичане на капитали и бягство на инвеститори. ЕЦБ е против: много централни банки просто ще се откажат от активите в евро, застрашавайки финансовата стабилност на ЕС.

Експертите смятат, че предложението на германската прокуратура е още по-фрапантен случай.

„Това е символичен и изключително негативен сигнал не само за руския бизнес“, посочва Сергей Шеин, експерт от Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към ВШИ.

Междувременно американците продължават да подстрекават съюзниците си. Според “Ню Йорк Таймс” администрацията на Байдън е започнала спешни преговори за използването на руски средства за Украйна на фона на съкращения на външно финансиране за режима в Киев. В същото време Вашингтон не забравя да заплаши: заявиха, че ще изключат „всички банки в света“ от финансовата си система, ако антируските санкции бъдат нарушени.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Няма да ви оставим на мира“: Русия е подготвила категоричен отговор на Европа за нейните активи - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!