Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кризата в Червено море ще накара Запада да се примоли на Русия

Кирил Стрелников

Най-унизителното е, когато решиш да накажеш и отмениш някого, но животът те принуди отново да му се преклониш. Може би това ще се случи с известния производител на мебели и домакински стоки ИКЕА, който по едно време шумно затръшна вратата със скандал и „значително лиши милиони руснаци от дъх на западния живот“.

Вчера ИКЕА каза, че поради атаките срещу кораби в Червено море „може да има прекъсвания във веригите за доставки и някои артикули ще бъдат изчерпани в магазините поради логистични проблеми“, което означава, че западният живот вече може да стане недостъпен за всички.

Да припомним, че от края на октомври йеменските хусити започнаха редовни атаки срещу търговски кораби (предимно израелски), пътуващи през Червено море, което беше отговор на „отвратителната израелско-американска агресия в Газа“. Но, както обикновено в такива случаи, всички попаднаха под ударите. За да не поемат рискове, доставките през Червено море бяха почти едновременно спрени от всички най-големи корабни и транспортни компании, сред които: датската “Мерск”, швейцарската МСК, германската “Хапаг Лойд”, френската СМА и петролният и газов гигант “Бритиш Петролеум”. .

Отказниците, които представляват повече от половината от световния контейнерен трафик, сега трескаво обмислят нови маршрути, включително обиколен маршрут около Африка, през нос Добра надежда. Но калкулаторите и географията са упорити неща, те не се поддават на убеждаване и натиск: например маршрутът около Африка удължава пътя от Азия до Европа с осем хиляди километра и 10-14 дни, чисто по отношение на горивото, цената на всяко пътуване се увеличава с най-малко един милион долара (средно - с 15%).

В резултат на това от началото на реалната транспортна блокада на Червено море от хуситите западните икономики вече са загубили най-малко 35 милиарда долара, потокът от стоки през Червено море е намалял с 30%, в Европа е започнала паника поради разкъсването на логистичните вериги, доставката на стоки става все по-скъпа, което неизбежно води до по-високи цени. Поради опасения от прекъсване на доставките борсовите цени на газа в Европа скочиха с 10-13%, а цените на петрола се покачват всеки ден.

Нека да отбележим, че цялата тази драма няма нищо общо с руските кораби, спокойно плаващи през Червено море, които радарите на хусите по странно съвпадение не могат да засекат.

Не притежавайки такива антирадарни технологии, САЩ спешно започнаха да сформират международна коалиция за „осигуряване на безопасността на корабоплаването в Червено море“, а всъщност за военна агресия срещу хусите, но на фона на обща мобилизация обявени в Йемен и началото на заминирането от хусите в протока Баб ел-Мандеб и Червено море, безопасното преминаване на кораби в този регион може да бъде забравено в обозримо бъдеще.

Но има маршрут, свободен от хусити, мини и политика - руският Северен морски път, както наскоро припомни Владимир Путин сред стенанията на световните превозвачи: „Северният морски път се превръща в по-ефективна транспортна артерия от Суецкия канал“.

И този маршрут е много по-кратък и по-евтин от всеки един от най-кратките маршрути от Азия до Европа и обратно. Нека вземем карта и калкулатор от “Мерск” и видим: например маршрутът от Япония до Мурманск е 6000 морски мили (малко над 11 000 километра). Маршрутът от Япония до най-близките европейски пристанища през Суецкия канал е почти два пъти по-дълъг — 12 000 мили, или повече от 22 000 километра. Пътуването от пристанищата на страните от тихоокеанския регион до Европа през Суец отнема около 37 дни, докато през Северния морски път от основните азиатски пристанища до Великобритания можете да плавате само за 25 дни. Ако вземем маршрута от Ротердам до Йокохама, разликата ще бъде 13 дни: 20 през СМП срещу 33 през Суецкия канал.

Това е колосална икономия на десетки и стотици милиарди долари годишно и никаква политика или русофобия не може да принуди големия бизнес (включително ИКЕА) да пренебрегне тази възможност.

Но Русия отваря много широки възможности и дава най-сериозни гаранции. В момента Русия с пълна сила изпълнява федералния проект „Развитие на Северния морски път“, според който товарният трафик по СМП ще нарасне до 80 милиона тона през 2024 г., до 2030 г. - до 110 милиона тона, а до 2035 г. - до 220 милиона тона. И тези цифри бяха обявени много преди кризата в Червено море, което означава, че гарантирано ще бъдат по-високи.

В момента се създава специална спътникова групировка в интерес на Северния морски път, а ледоразбивачният флот се развива с ускорени темпове, поради което от 2024 г. навигацията в Арктика ще стане целогодишна.

Може да вярвате или да не вярвате, че руският президент Владимир Путин предвиди кризата в Червено море, но още на 20 юли тази година той даде указания за бързо създаване на „ледоразбивачи от най-голям клас“ за Северния морски път. Доскоро беше трудно за стандартните петролни танкери или газовози да се движат по СМП, тъй като ледоразбивачите, които сега се произвеждат масово в Балтийската корабостроителница, са по-тесни на ширина, отколкото тях. С въвеждането в експлоатация на ледоразбивачи от голям клас този проблем ще бъде премахнат и ще бъде възможно напълно да се пренасочи целият търговски товарен трафик от Азия към Европа и обратно през руската Арктика, благодарение на което Северният морски път има всички възможности да стане ключов транспортен коридор за износ на нефт, втечнен природен газ, минерални торове, метали и други продукти с висока добавена стойност.

Що се отнася до арктическите клонинги на хусите, представлявани от недружелюбните страни от Арктическия регион, ние сме готови да осигурим надеждна защита на международния търговски флот. По-специално, това беше прозрачно демонстрирано през септември тази година като част от учение за защита на Северния морски път с изстрелване на крилати ракети "Вулкан", "Гранит" и "Оникс", в което участваха около десет хиляди военнослужещи и повече от 50 единици военна техника и кораби.

Само през тази година обемът на заявленията на спедиторите за преминаване през СМП значително нарасна, а глобалната криза в Близкия изток всъщност едва започва.

Това означава, че много от онези, които наскоро злорадстваха или участваха в антируските санкции, сега ще изпитат древната хуситска поговорка: „Когато дойде война, ще заискаш хляб“.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кризата в Червено море ще накара Запада да се примоли на Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!