Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корабът на БМФ на Домусчиев е част от мащабна схема за наркотрафик от Латинска Америка към Европа

Ирландия и вероятно ДЕА и други чужди служби разследват огромна международна мрежа за трафик на кокаин от Америка за Европа, от който заловеният кораб Верила е част.

Петима български моряци от кораба „Верила“ са задържани от ирландските власти във връзка с кокаина, намерен на борда на плавателния съд, съобщиха от МВР. Чрез морския център за анализ на операциите по наркотиците, базиран в Лисабон, е установено движението на кораба през последните шест месеца и то е било основно между Южна и Северна Америка.

Целият екипаж на кораба „Верила“ е разпитан от разследващите в Ирландия. Направени са експертизи на откритите на кораба мобилни и сателитни телефони, както и на друга комуникационна техника, като по пръстови отпечатъци и ДНК анализ са установени тези от екипажа, които са водили определена комуникация. Именно за тези устройства има данни, че са ползвани за разговори с други хора и кораби, които са подозирани като част от мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Ангажирана е дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, интензивен е разговорът, който водим, има така доста факти и обстоятелства, които излизат, но все пак има разследване там и не бива да даваме повече информация“, каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи. Засега няма информация дали и кога шефовете и собствениците на БМФ ще бъдат търсени за разпити и какви ще са последствията за тях. Дали ще има арести и в България? Почти сигурно е, че корабът ще бъде конфискуван с целия товар от Ирландия, но това вече изглежда като най-малкият проблем. Не се знае какви претенции ще има и от страна на канадските власти и на САЩ, тъй като корабът на братя Домусчиеви е гастролирал дълго и на тяхна територия. Скандалът е огромен и за България, защото Кирил Домусчиев е изключително близък до поне три от партиите в Сглобката, а медиите на Прокопиев от кръга Капитал започнаха да изграждат защитен бент около него и БМФ. Навремето Кирил Домусчиев наследи Иво Прокопиев като шеф на КРИБ. И.ф. главен прокурор Сарафов най-много да извика собственика на кораба, за да му сложи чадър и да го изпере впоследствие, ако от чжнинс не се сетят за него.

На този етап са задържани петима души от екипажа на „Верила“, като не се посочват имената им и на какви позиции са те.

Установен е и маршрутът на кораба през последния месец и половина преди да акостира на ирландското пристанище. „Верила“ е тръгнал от южния бразилски порт Сантос на 4 ноември, като основната версия, по която се работи е, че именно там наркотикът е натоварен на кораба.

На 23 ноември акостира на пристанище Квебек в Канада. Няколко дни по-късно продължава, навлиза в езерото Онтарио и достига пристанището в Хамилтън.

Между 27 ноември и 5 декември прави още един курс Хамилтън – Квебек – Хамилтън и на 8 декември се отправя към Ирландия, като на 19 декември пристига на пристанище „Шанън Фойнс“.

Именно там при обиск кучето Хейли е открило шестте пакета с кокаин в складово помещение под палубата на кораба.

Пакетите са били снабдени с Джи Пи Ес тракери и жилетки с въздушни възглавници против потъване, които се самоактивират при падане във вода.

„Оскъдна е информацията, която получаваме, тъй като предполагам знаете, че потокът от информация върви по определени канали“, подчерта Калин Стоянов.

Установено е още, че през последните шест месеца корабът е пътувал между Европа – Северна Америка – Южна Америка.

От пускането му на вода през 2022 година плавателният съд е преминал шест щателни проверки. Три от тях са през тази година – февруари е бил щателно проверен от руските брегови власти в Черно море. Американската брегова охрана в Тампа го проверява през юли, а месец по-късно е проверен и от канадските власти. При нито една от проверките не са установени нередности.

Източник: БНТ, Irish Times, карти БНТ,

колажи: фейсбук

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Корабът на БМФ на Домусчиев е част от мащабна схема за наркотрафик от Латинска Америка към Европа - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!