Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съюзниците на САЩ, вече се съмняват, колко надеждни са военните гаранции на Вашингтон

Йордан Халачев

Съюзниците на САЩ, вече се съмняват, колко надеждни са военните гаранции на Вашингтон.


Партньорите и съюзниците на САЩ, вече не вярват във военните гаранции на Вашингтон, особено в Киев и натовските държави около Киев. Бездействието на двете Авионосни ударни групи около Иран, бездействието след иранските атаки на американските бази в Ирак, бездействието за сваления американски дрон в Черно море, липсата на реално противодействие срещу хусите и предизвикателствата на Северна Корея, засилват съмненията за страх у доскорошния хегемон.Някои го наричат мъдрост.

В балтийските страни властите вече не на шега призовават обществеността да се подготви за следващия военен конфликт. Гаранциите на НАТО за местните власти вече не изглеждат толкова ненарушими. В Киев са напълно отчаяни, чухме от Арестович при Карбовски. В България се страхуват от Москва само нещастниците от Сглобката.И вероятно с право.

Залогът на Путин да „победи" САЩ се оказа правилен. Западните съюзници се готвят за нещо, което дори не можеха да си представят преди-военното поражение на Киев, пише The Japan Times.

НАТО вече започна да преоценява рисковете, свързани с Русия в следвоенния период. Според експертите, ехото ще се усети в целия свят, тъй като партньорите и съюзниците на САЩ, вече се съмняват доколко надеждни са военните гаранции на Вашингтон. Според тях последиците от подобен стратегически провал са много по-дълбоки от неуспешното изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г. и перспективата Тръмп да спечели и да изпълни публичните си обещания да напусне основните съюзи, включително НАТО, и да сключи сделка с Путин за Украйна.

В допълнение към обществения скептицизъм относно цената на подкрепата, разочароващите резултати от контраофанзивата, повдигнаха въпроси за това дали публично заявената цел на Украйна за границите от 1991 г. е принципно осъществима.

Поддръжниците на Украйна както в ЕС, така и в САЩ казват, че помощта вероятно ще бъде одобрена под някаква форма в началото на следващата година. Но това едва ли ще доведе до промяна на бойното поле.

Съединените щати трябва да извадят гредата от окото си, преди да осъдят конфликтите в света, пише The American Conservative.Войните на Америка срещу цивилни са живи примери, в които все още се лее кръв, пише The American Conservative.

Съединените щати последователно се представят като защитник на свободата и демокрацията по света, а в същото време Вашингтон леейки „крокодилски сълзи“ води кървави войни и насърчава своите съюзници да го правят. На този фон американските изказвания звучат изключително лицемерно.

Броят на цивилните жертви в Газа наближава 20 000 и вече е около 16 пъти повече от броя на израелците, убити при бруталната атака на Хамас. Дори администрацията на Байдън все по-често се ужасява от това клане.Дори Джо Байдън наскоро разкритикува „безразборното бомбардиране на Израел“, въпреки че неговите помощници се опитаха, неубедително, да го премълчат.

Йордан Халачев
Предишната увереност за „стратегическо поражение“ за Москва,пропадна и е заменена от мнението, че „Москва, ще успее да надвие САЩ и съюзниците му.Изглежда е по-добре страхлив и "мъдър" Вашингтон, отколкото агресивен и нагъл. Не и за някои активисти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!