Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какъв ужас! Започва ли ловът на вещици?

Васил Василев

Академичното ръководство на Софийския университет обяви война на проф. д-р Дарина Григорова заради “ лансирани от нея тези и идеи “. В декларация, обявена на сайта на университета, се казва, че изразените в нейно интервю позиции обслужвали “ интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна “. 

Софийският университет: Дарина Григорова пропагандира политически идеи, недопустими за преподавател

Какъв ужас ! 

Откога становища и идеи на уважаван учен са основание да бъде линчуван ? Не е ли това началото на този лов на вещици, който очакваме управляващите да започнат под чужда диктовка ? Не се посочва пред кого е интервюто, не се цитират пагубните идеи, не можем да разберем какво е скверното там.

Членовете на Академичния съвет твърдят, че били загрижени за авторитета и престижа на най-старото висше училище. Можехме да им повярваме, ако преди това бяха взели отношение и към позицията на професора от СУ Калин Янакиев, провъзгласил, че неговият химн днес бил - кой мислите ? Ами - украинският ! Той го просълзявал - “ българският ми звучи кухо “. Или към становището на г-жата му Слава Янакиева, която не понасяла народната музика, защото “ тя е това, което ни разделя с европейската култура “. “ Хоро с трибагреник е знак за политическо и културно разобщаване от Европа “, заключава г-жата, която е също на щат в СУ като културоложка. 

Подхранват ли глупостите на сем. Янакиеви авторитета и престижа на университета ? Надали някой би си позволил да отговори положително, но Академичният съвет си трае. 

Един от упреците срещу проф. д-р Григорова е, че пропагандирала открито “ политически идеи, които влияят пряко върху актуалния обществен живот в България “.  

Що за глупост ! Ами политическите идеи са предназначени именно да влияят върху обществения живот. Ако не го правят, значи са кръчмарски вдъхновения. 

П.П. Добре ще е в официалните си документи Академичният съвет на СУ да избягва правописни грешки и да не пренебрегва академичната титла и степен на проф. д-р Дарина Григорова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!