Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хусите заплашиха да атакува американски бойни кораби. Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница


Лидерът на йеменските хуси предупреди, че ще атакува американски военни кораби, ако подкрепяната от Иран милиция бъде нападната от Вашингтон, предаде Ройтерс.

"Няма да стоим безучастни, ако американците се изкушат да ескалират още повече (ситуацията) и да извършат глупост, като превърнат страната ни в своя цел или започнат война срещу нея", заяви лидерът на хусите Абдел Малик Хуси. "Ще отговорим на всяко американско нападение срещу страната ни и ще превърнем американските бойни кораби, интереси и корабоплаване в мишена на нашите ракети, дронове и военни операции", отбеляза той в излъчвана по телевизията реч.

Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница

България обмисля участие в нови операции зад граница заради международната обстановка, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти извън България в Министерството на отбраната.. Той не уточни точно в каква посока се мисли.

Преди дни САЩ обявиха началото на международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

"Страната ни обмисля как може да допринесе за операцията в Червено море", каза министърът по този повод.

"В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладяни, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция", коментира Тагарев.

Попитан дали България вече е изпратила бронетранспортьорите за Украйна Тагарев обясни, че се работи по този въпрос. "Организацията върви между трите министерства – на вътрешните работи, отбраната и транспорта. Ще бъде реализирано, когато сме готови ние и когато те са готови да посрещнат тази техника", каза той.

Германски експерт: Украинските сили губят около 800 войници всеки ден

Блинкен: САЩ почти нямат време и пари да помогнат на Украйна

"Бюджетът за тази година беше увеличен с над 800 млн. лв., в сравнение с миналата година. И макар, че законът беше приет през август месец, ние сме напът да постигнем почти уникално постижение в неговото изпълнение", каза още военният министър.

Тагарев допълни, че този бюджет се използва за стартиране на нови проекти и изпълнение на сключени договори за модернизация на въоръжените сили. Също така и за повишение на заплатите на българските военнослужещи и с повишаване на командировъчните. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хусите заплашиха да атакува американски бойни кораби, ако Вашингтон реши да превърне Йемен в своя цел | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!