Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денков за тортата с човешки останки: Не съм бил там, но е факт, че хората се радват на премахването на паметника. Решението на съда ще бъде обжалвано

Областната управителка на София Вяра Тодева ще обжалва решението на Административния съд в София, с което бе спрян демонтажа на Паметника на Съветската армия. Причината е, ще е липсвала заповед за това или друг актуален документ.

"Областният управител е подготвил обжалване на това решение на съда. Вероятно утре  ще бъде изпратено. Там има аргументи, видях ги и са достатъчно ясни. Докато тече съдебно дело, не е редно някой друг да казва кое е правилно и кое - не. Оспорва се както допустимостта на съответното искане, така и по същество решението на първа инстанция това", каза премиерът акад. Николай Денков. А вчера стана ясно, че областната управителка Вяра Тодева е с назначена охрана заради заплахи за живота ѝ.

"Това е още един признак, че паметникът разделя обществото. Особено в София доста отдавна създава проблеми. Кой как е решил да празнува, не е моя работа да коментирам. Не съм го правил, не съм участвал. Може да се спори дали това е естетически издържано, съдържателно, но това е просто още една илюстрация на това, ще част от хората не искат този паметник и се радват, че той вече не е там", каза премиерът за снимките от коледното празненство на ДСБ. Снимки на две торти с части от паметника бяха разпространени днес в социалните мрежи, а БСП ги занесоха дори в Народното събрание.

България няма възможност да изпрати фрегата при задържания кораб "Верила", за който има съмнения за наркотрафик. Вероятно ще бъдат командировани офицери, които да участват в международната координация. Преговори се водят и за корабите "Галакси" и "Руен", като при първите разговорите се водят с политическото ръководство на хутите.

Премиерът проведе среща с авторите на книгата "Нашата Коледа" с редактор Захари Карабашлиев и други културни дейци, сред които Радослав Бимбалов и Яна Титова. От тях министър-председателят поискал да му помогнат да формулира важните за обществото теми, които обаче остават встрани.

"Темата беше как да излезем над ежедневните проблеми, спорове, които много често изглеждат като скандали, а не като дебати, за да можем да говорим за истински важните неща, които вълнуват българите и са важни за бъдещето на България", посочи премиерът. На срещата очертали няколко теми - патриотизъм, образованието просвещение, демография, българската идентичност. Предстои им и втора среща, на която ще бъде разширен кръгът от присъстващи.

"Беше топъл разговор, свързан с настоящето, но и бъдещето на страната ни. Радвам се, ще за първи път от много години не сме вън от тази сграда, а сме поканени на един човешки, топъл, интелигентен, умерен разговор за истински важните неща за нашата мила България", разказа Карабашлиев. А за премиера каза, че повече е слушал и е задавал въпроси.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Денков за тортата с човешки останки: Не съм бил там, но е факт, че хората се радват на премахването на паметника. Решението на съда ще бъде обжалвано | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!