Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Божков пред „Свободна Европа“: Пеевски стои зад купуването на Нова ТВ заедно с Домусчиев. Горанов ме рекетираше под давление на Борисов

„Къде фигурира Пеевски, той един подпис не е поставил, но де факто ръката му е навсякъде“ 

Делян Пеевски е бил пълноправен партньор в Нова телевизия по времето, в което медията е купена и притежавана от бизнесмена Кирил Домусчиев. Това каза в интервю за Свободна Европа бизнесменът Васил Божков, който днес е обвиняем за изнудване, подкупи, пране на пари и злоупотреби в хазарта.

За присъствието на Пеевски в притежанието на Нова телевизия няма документална следа, добави Божков. Според него такава е ситуацията с всички участия в бизнеси на Пеевски.

Свободна Европа потърси Пеевски и Домусчиев по телефона и изпрати писмени въпроси до пиар на Движението за права и свободи (ДПС), пресцентъра на партията, имейли на бизнеси на Домусчиев, както и до верифицирания му личен профил във Фейсбук. До публикуването на новината не получихме отговори.

Божков, Пеевски и Горанов са санкционирани от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“. Към днешна дата Пеевски е председател на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) и е кандидат за лидерския пост в партията. Той е и част от парламентарното мнозинство, което подкрепя правителството.

Още през 2020 г. Божков свърза Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиев. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Божков повече от три години се укриваше в Дубай, но през лятото на 2023 г. се прибра в България и даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов, Горанов и Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса „спокойствие“, за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

Думите на Божков идват, след като преди седмица прокуратурата прекрати разследване за изнудването му от страна на високопоставени политици и функционери. Разследването беше срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Проверяваха се твърдения на самия Божков за това, че е бил рекетиран, за да оцелее бизнесът му.

В сряда пред Свободна Европа Божков повтори тезите си за това, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов, и е предавал парите на Арнаудова, а понякога и на съпруга ѝ Делян Димитров.

В интервю, водено от Генка Шикерова, Божков каза още, че е имал желание да закупи Нова телевизия, но Пеевски му е попречил. Така частната телевизия е преминала в ръцете на Домусчиев и Пеевски, а впоследствие Домусчиев се е нуждаел от пари за издръжката на телевизията. Тогава Божков е бил изнуден от бившия министър на финансите Владислав Горанов да финансира телевизията.

„Купувайки тази телевизия, заедно с Делян Пеевски между другото, защото Делян беше пълноправен партньор там, на нея ѝ трябваха пари за издръжка“, каза Божков. Той добави, че за това няма доказателства, защото Пеевски е действал така във всички бизнеси, които някога са били свързвани с него.

„А къде е фигурирал Пеевски въобще? – попита реторично Божков. „Той затова е най-хлъзгавият и най-трудният член на мафията. Къде фигурира Пеевски, той един подпис не е поставил, но де факто ръката му е навсякъде“, каза Божков, който го свърза още с „Булгартабак“, „Лафка“ и „Общинска банка“.

През март 2019 г. Кирил Домусчиев и брат му Георги придобиха Нова телевизия след серия от противоречиви решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Две години по-късно – през март 2021 г. те продадоха телевизията на „Юнайтед медия“, чиято компания майка “Юнайтед груп“ купи българския телеком БTK (Vivacom).

Финансовият министър в два кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран за корупция заради това, че е участвал в схема, при която български длъжностни лица са получили подкупи в замяна на приемането на законодателство.

Подкупите са в размер на „десетки милиони евро“, а законите облагодетелстват „кръгове в хазартния бизнес“. Този разказ съвпада изцяло с твърденията на Божков за схемата за неговото изнудване от Борисов, Горанов и Арнаудова, в която е замесен и Домусчиев.

източник: „Свободна Европа“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Васил Божков пред „Свободна Европа“: Пеевски стои зад купуването на Нова ТВ заедно с Домусчиев. Горанов ме рекетираше под давление на Борисов | BIG5.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!