Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захарова: Западът се опитва да направи „Майдан“ в Сърбия и като цяло на Балканите

Контролът над Северна Европа преминава към САЩ, отбеляза говорителят на руското външно министерство 

По подобие на Украйна Западът се опитва да приложи сценариите на „Майдан“ в Сърбия и Белград трябва да защити своя суверенитет. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

May be an image of text
Facebook

„Виждаме как в продължение на много години в Сърбия, но и в по-широк контекст, на Балканите, ще се използват „майдански“ сценарии за оказване на натиск от Запада“, отбеляза Захарова, коментирайки митингите в Сърбия след изборите. Според нея Западът има голямо желание да „направи беля“ на Балканите. „Струва ми се, че всеки народ от която и да е страна трябва да защитава своя суверенитет на всички нива“, каза дипломатът.

Коментарът на Мария Захарова са по повод протестите на опозицията в Сърбия след проведените избори за Градско събрание (Скупщина). Поддръжници на опозицията протестират срещу победата на ръководената от управляващата партия коалиция на изборите за градско събрание в Белград. Според предварителните данни на градската избирателна комисия, след обработка на 92,46% от бюлетините, блокът Александър Вучич – Белград не трябва да спира печели 341 992 гласа или 39,35% (49 от 110 мандата), докато опозиционният блок Сърбия срещу насилието „получава 297 751 гласа или 34,26% (42 мандата).

НАТО до границите на Русия

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира и приемането на Финландия в НАТО. По-рано германският BILD съобщи, че САЩ създават нов военен пакт срещу Руската федерация, в който ще участват страни от Северна Европа. Пактът предполага САЩ да имат достъп до 15 военни бази в страната. Швеция и Дания също обявиха по-рано сключването на подобно споразумение с Вашингтон.

Според Мария Захарова Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Финландия показва, че контролът над Северна Европа преминава към Вашингтон. 

„Случва се точно това, за което предупреждавахме от самото начало. Сега контролът над региона всъщност преминава към Вашингтон. В ход е бързо военно усвояване на териториите на двете страни от страните от НАТО, въпреки факта, че Швеция дори не се е присъединила към съюз все още“, каза дипломатът.

Тя обясни, че в съответствие със споразумението американците получават максимален достъп до военни съоръжения във Финландия. „В същото време те ще имат неограничени възможности да ги използват за свои цели и тези цели няма да съвпадат с целите на жителите на Финландия“, отбеляза Захарова.

По-рано посланикът на Финландия в Русия Анти Хелантера беше извикан в руското външно министерство във връзка със сключването на съответното споразумение между Вашингтон и Хелзинки. На площад Смоленск на финландския дипломат беше заявено, че отговорността за превръщането на зоната на добросъседство в този регион в зона на възможна конфронтация е изцяло на сегашните власти на Финландия.

BIG5, по информации на ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Захарова: Западът се опитва да направи „Майдан“ в Сърбия и като цяло на Балканите | BIG5.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!