Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Докараха ги тайно, скриха ги в хангари“: Унищожен е бункер с F-16, за което не се споменава в сводките на СВО

Иля Головньов

От Запорожко направление край Авдеевка Киев изпрати подкрепления - десантници от 71-ва бригада. Неподготвените бойци са хвърлени да задържат плацдарма в Кринки. Има проблеми с далекобойната артилерия. Чешката република смята, че следващата година ситуацията в Украйна ще се промени. Репортажи от фронтовете на СВО и други новини четете в материала.

Колкото по-сурово украинските власти извършват мобилизацията, толкова по-лошо е моралното и психологическото състояние на личния състав на Въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия. На войника му липсва истината. За какво се бори? За родината си? Ама тя вече е цялата продадена. И по думите на военния кореспондент Евгений Поддубни, в този смисъл Русия наистина се опитва да измъкне украинския народ от западното робство:

Борба за Зеленски? Стабилността на киевския режим се осигурява от ресурсите на Запада и с украинската кръв. Засега пропагандата на Киев все още може да поддържа нивото на омраза. Това пречи на котела да изстине и така се „преваряват“ и много несъгласни и другомислещи. Но температурата ще падне, тъй като хватката на наказателния апарат започне да отслабва.

Междувременно още един депутат - жена от Върховната Рада говори за мобилизацията на жените: Инна Совсун смята, че ако ситуацията в страната се влоши, фронтът няма да може без тях. В противен случай, както каза тя, "Киев ще загуби войната".

Друг народен избраник, Маряна Безуглая, публикува анкета на страницата си в социалните мрежи: „Готови ли са жените и мъжете да се откажат от украинско гражданство, за да не бъдат мобилизирани?“ Преобладаващото мнозинство е отговорило със съгласие. Това означава, че не всички граждани на Украйна са си загубили ума и не искат да воюват с руснаците.

Също така в Киев искат да попълнят армията със затворници. С какво този опит се различава от нашия, когато арестанти постъпваха в ЧВК? Проблемът е, че в Украйна изпращат в битка главно прословути негодници, които са хвърлени в затвора по сериозни обвинения, като например бойците от някогашния батальон Торнадо, превърнал се в банда разбойници и изнасилвачи в зоната на АТО.

ВСУ прехвърлят подкрепления

В Авдеевско направление руската армия продължава да напредва на южния фланг. Дълго време атакувахме вражески позиции тук без особен успех и не можахме да разширим зоната на контрол. Ситуацията се промени драматично след нашия пробив в района на село Опитное. Сега дълбочината на настъпление е 800 м, а ширината на фланга е 2 км.

Поради огромните загуби на украинската пехота, висшето командване на украинските въоръжени сили, за да предотврати разпадането на фронта, продължава да прехвърля прибързано подкрепления към Авдиевка, разкривайки други направления.

Така от Запорожкия фронт е прехвърлена поредната десантно-щурмова бригада. Подобно на други вражески формирования, тя се състои почти изцяло от мобилизирани войници с ниско ниво на подготовка.

Освен това отделни разузнавателни батальони бяха изпратени в Авдеевка и хвърлени направо в битка. Поради факта, че не им беше дадено време да се запознаят с терена и да подготвят позициите си, разузнавателните батальони също претърпяха значителни загуби.

Украинци, хвърлете оръжията, няма шанс. Няма никакви причини или обстоятелства, които да принудят руснаците да се оттеглят от освобождаването на Авдеевка. Тези, които искат да живеят, се отказват и се предават.

Русия не е Украйна, няма да има тормоз или мъчения, спасете собствения си живот и спестете време на нашите военни. Просто ще прегазим онези, които не сложат оръжие или ще ги обстрелваме със снаряди. Вижте "промзоната" и вилната зона "Виноградники",– съветва украинските войници телеграм каналът „НгП раZVедка“.

Унищожен е склад с F-16

Ударите на нашите войски с хиперзвукови ракети "Кинжал" зачестиха. по вражески военни цели. Този път беше ударен хангар с F-16 на военно летище в Староконстантинов в Хмелницка област. Американските системи за ПВО Patriot също не помогнаха.

Членовете на НАТО заявиха, че руснаците са подобрили още повече неуловимите "Кинжали". Сега по време на полета можете да промените тяхната цел и траектория. Трябва да се отбележи, че след такъв провал предпочетоха „Патриотът“ да бъде скрит. Комплексите вече не се използват, освен ако не е абсолютно необходимо,– отбелязва журналистът Юрий Баранчик.

Киев потвърждава, че ударите са нанесени именно от „Кинжалите“. Вярно, той мълчи за поразените цели и загубите.

Експерти смятат, че американски изтребители F-16 са били на летището. Още в началото на декември телеграм каналът "Рибар" съобщи, че два до пет разглобени самолета може да са били доставени в Украйна с камиони от Полша.

Донесоха ги тайно и ги скриха в хангари. Сглобяването най-вероятно е извършено там с участието на американски инженери и авиомеханици. Наложиха пълна забрана за полети. Фото и видео заснемането също е забранено, самолетите са под брезент. За страничните лица този факт може да се обясни с доставката на изтребители МиГ-29 или Су-27 от същата Полша,- казва военният експерт Владислав Шуригин.

Струва си Въоръжените сили на Украйна да се страхуват“

Украинските медии обръщат внимание на факта, че в Авдеевка ситуацията е много тъжна за ВСУ. Техният морал е паднал и защитата им отслабва. В същото време Киев държи „предмостието“ с цената на живота на хиляди свои войници на левия бряг на Днепър, близо до село Кринки. И мнозина както в Украйна, така и в Русия наричат това огромна грешка.

Боец от Херсонското напправление с позивна "Осетинец" докладва:

Тук се появиха повече ланцети. Струва си ВСУ да се страхуват от нас. Опитвайки се да задържи „предмостието“, Киев взе обучените войници от островите и хвърли на тяхно място неподготвени хора от териториалната отбрана. Поради това бойните действия на Днепърските острови бяха сведени до минимум. Нашите щурмуваха някои позиции на отделни острови. Всичко мина добре.

Очевидно е, че в херсонското направление противникът започна да има сериозни проблеми с обучените бойци. Просто няма достатъчно от тях. В същото време не може да се говори за разширяване на плацдарма в Кринки, интензивността на прехвърлянето на нови сили и скоростта на ротация на персонала намаляват. Руските войски, напротив, увеличават плътността си в този район, отбелязва военният кореспондентАлексей Живов:

Ако беше възможно да се достигне до вражеската артилерия с голям обсег, историята на Кринки отдавна можеше да бъде завършена.

Национална обида

Развитието на украинския конфликт показва, че следващата година Западът ще види значителен напредък на фронта. Има обаче един нюанс и това няма да се хареса на западните страни. Ще възникне ситуация, с която те може да не успеят да се справят, казва президентът на Чешката република Петр Павел:

Изборите в Русия и Съединените щати ще повлияят значително на ситуацията в Украйна и в света като цяло. Ако Тръмп победи, мирните преговори ще се проведат независимо от това, какво е мнението на Киев или Европейския съюз.

Политологът Юрий Якор в разговор с кореспондент на Царград припомни, че Пьотр Павел е бивш ръководител на военния комитет на НАТО, първият Източноевропеец на тази позиция. Така че той вече не е за Чешката република или за Европейския съюз - той е за НАТО и американската военщина. Следователно неговите искания за продължаване на военната помощ на Украйна може да са дори по-шумни от подобни думи на главнокомандващия Залужни.

Отношението към тези изявления трябва да бъде единствено като към попискването на украинското ръководство в стил „дайте ми някой грош“. Само че с отчитането на обстоятелството, че главният чех мрази Русия повече от полското или балтийското ръководство. Служебен навик, съчетан с националната обида от 1968 г., което стана основата на съвременната чешка държавност,– смята експертът.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Докараха ги тайно, скриха ги в хангари“: Унищожен е бункер с F-16, за което не се споменава в сводките на СВО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!