Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фандъкова оставила 438 млн.лв. на Васил Терзиев, след месец по сметките има... 0 лева



Хер Флик: Браво, Васко. Голямо дарение.

438 млн.лв. по сметките на Столичната община, финансово осигурена капиталова инвестиционна програма за идната година, 195 млн. евро кредит за усвояване за разширението на метрото, изцяло подготвен проекто-бюджет за 2024 г., изцяло готова план-сметка за чистотата - това е оставила бившият кмет на София Йорданка Фандъкова на наследника си Васил Терзиев в своя последен работен ден 10 ноември 2023 г.

Един месец по-късно той се оплака, че имал 0 лева по сметките на общината и трябвало "да се разправя" със 70 млн. лв., пише в. "19 минута". Новият кмет изобщо не коментира вдигането на заплатите в транспорта, за което справделиво протестират шофьорите, въпреки че в кампанията си говореше как ще накара софиянците да изберат обществения превоз пред колите си, как ще отваря София към Витоша, но без метро, понеже имало и сега трамвай за Симеоново.

Къде са се изпарили парите, оставени на Восил Терзиев - близо половин милиард лева, не става ясно, пише още "19 минути". Не става ясно и къде е другият половин милиард, за който той говереше в последната седмица на кампанията, че знаел къде е и щял да го извади - оказва се, че май няма такава сума и това  е потвърдено от Сметната палата, която той иначе цитираше.

"Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим", подчерта столичният кмет.

"Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн.лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн.лв. загуба на безвъзмездно финансиране плюс 200 млн.лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма", информира още Васил Терзиев. 

По думите му, ако не бъде избран председател на СОС, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет. Втората алтернатива е пренасочване на част от парите. "Краят на декември е крайният срок, затова трябва да се намери решение", призова кметът.

Той обвини съветниците в местния парламент в незачитане интересите на софиянци, след като нито една от политическите групи в Столичния общински съвет не заяви подкрепа за предложената от ПП-ДБ-СС Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет. Припомняме, че нейната кандидатура "по модела Вежди Рашидов" беше издигната от Корнелия Нинова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фандъкова оставила 438 млн.лв. на Васил Терзиев, след месец по сметките има... 0 лева - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!