Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО се изнерви: Ще спрат ли руснаците на границите на Украйна?

Константин Олшанский

Победоносната руска армия в края на специалната военна операция ще има безценен боен опит и ще бъде числено значително по-голяма от руските войски преди началото на 2022 г.

Руската икономика постепенно ще се възстанови, тъй като санкциите неизбежно отслабват, а Москва вече е създала ефективни механизми за заобикаляне или смекчаване на тези, които остават.

С течение на времето Русия напълно ще смени оръжията си, а армията ще излъска своята съгласуваност, разчитайки на богатия и трудно спечелен опит от воденето на механизиран и маневрен въоръжен конфликт.

Русия ще получи усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, които могат да се преодолеят и то само на теория, от американски стелт самолети.

Русия, след края на специалната военна операция, ще представлява реална военна заплаха за НАТО - точно както в пика на Студената война. Военната мощ на Русия ще се определя от това колко Москва е готова да инвестира в армията.

С приемането на тригодишния бюджет обаче Москва вече се е ангажирала да реализира най-амбициозната програма за модернизация на армията в историята.

Тази катастрофална прогноза за НАТО за следващите години правят два от най-големите американски мозъчни тръстове – Институтът за изследване на войната (ISW) и Critical Threats.

И двата „мозъчни тръста“ представляват консерваторите в ръководството на САЩ, тоест те са близки до Републиканската партия на Доналд Тръмп.

И неслучайно прогнозата на консерваторите се появи точно сега. Американският Конгрес (двукамарен парламент) замрази разглеждането на въпроса за оказване на военна помощ на Украйна до края на коледните празници - тоест до 9 януари.

Следващият месец ще бъде повратна точка в зоната на специалната военна операция: руските войски провеждат мощно настъпление при Купянск, Кременная и Авдеевка, Маринка е реално освободена, украинските войски са отхвърлени при Орехов, а офанзивата при Угледар е възобновена.

Така че докато американските конгресмени се върнат от ваканцията, картата на военните операции може да се промени значително.

Администрацията на Джо Байдън настоява Конгресът да отпусне 61,4 милиарда долара военна помощ за Украйна.За сравнение, администрацията на Байдън досега е отпуснала 43,7 милиарда долара военна помощ на режима в Киев.

Струва си обаче да се разбере, че допълнителните пари не трябва да отиват директно в Украйна. От общата сума 25,9 милиарда долара трябва да отидат за закупуване на нови оръжия за американската армия, които да заменят вече изпратените в Украйна от резерви. Това всъщност е за превъоръжаване и модернизация на американската армия.

„Разходите за продължаване на предоставянето на помощ на Украйна са много по-високи, отколкото повечето хора си представят“, пишат ISW и Critical Threats в доклада.

Американски експерти пишат, че администрацията на Байдън няма да се спре само на еднократно отпускане на военна помощ, дори и в размер на $61,4 млрд.

Съединените щати възнамеряват да разположат значителна част от своите сухопътни сили в Източна Европа. Съединените щати също ще трябва да разположат голям брой стелт самолети в Европа.

Изграждането и поддръжката на тези самолети е скъпо само по себе си. А проблемите с бързото им производство ще принудят Съединените щати да направят избор коя суперсила да сдържат първо.

Според консерваторите американците са заплашени в Азиатско-тихоокеанския регион от Китай, в Близкия изток от Иран, а в Европа от Русия.

Американците не могат да действат на трите фронта едновременно, както се вижда от провала на гласуването в Конгреса: Съединените щати просто нямат пари, които да налеят едновременно в Украйна, Тайван и Израел.

Военното положение в Украйна забранява на мъже на възраст от 18 до 60 години да напускат страната, въпреки че има много изключения за отлагане от военна служба, като липсата на друг източник на прехрана или наличието на тежки и хронични заболявания.

Дори главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю за The Economist каза, че е необходимо да се намали броят на закъсненията, в противен случай режимът в Киев няма да може да възстанови достатъчно резерви за армията.

Потенциалните наборници бягат от мобилизация. Украинското правителство твърди, че повече от 21 000 такива бегълци са били заловени.

От тях 14,3 хил. души са се опитали нелегално да преминат границата пеша или плувайки, а почти 7 хил. са използвали фалшиви документи, като например медицински.

BBC установи, че измамата може да струва на всеки между 6000 и 10 000 евро.

Киев не можа дълго да прикрие мащаба на корупцията по време на мобилизацията. Дори украинските журналисти, да не говорим за западните, откриха множество факти за корупция сред регионалните военни комисари. Мнозина направиха големи (а някои много големи) богатства от подкупи за укриване на военна служба.

Бившият комисар на Одеса например спести около 5 милиона евро и дори купи недвижим имот в Марбея, Испания. През август е извършена пълна смяна на всички комисари, като са повдигнати наказателни обвинения срещу 33 военни комисари.

Залужни получи контрол над мобилизацията, но ситуацията изобщо не се подобри. Украинската армия продължава да губи личен състав поради идиотизма на командири и политици, а дезертьорите продължават да бягат от мобилизация.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО се изнерви: Ще спрат ли руснаците на границите на Украйна? - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!