Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕССР: Унгария може да бъде лишена от правото на глас в ЕС заради Украйна

Страните от ЕС обсъждат възможността за лишаване на Унгария от правото на глас заради ветото на страната на отпускането на средства за Украйна. Служителите на ЕС обмислят възобновяване на процедурата по член 7 за наказания за нарушения на върховенството на закона, което може да доведе до спиране на правото на глас на Унгария, според Financial Times.

Подобно решение може да бъде блокирано и от други страни-членки, но смяната на правителството в Полша означава, че Унгария е загубила гарантирания си защитник в ЕС. Много страни изразиха предпазливост към идеята за лишаване на Унгария от правото на глас, но също така имат желание да покажат на премиера Виктор Орбан „реалната цена“ на изолирането на страната в рамките на ЕС, за да го принудят да промени мнението си за отпускането на средства за Украйна.

Според високопоставен европейски служител Унгария може да създаде проблеми и да принуди ЕС да използва други средства, но в крайна сметка няма да може да попречи на Европейския съюз да предостави на Украйна необходимите средства.

Миналата седмица Орбан напусна залата преди Европейският съвет да гласува започването на преговори за членство с Украйна. След напускането на унгарския премиер лидерите на 26 европейски държави решиха в полза на започването на преговори с Киев.

Орбан избра да не наложи вето на решението, ден след като Европейската комисия отблокира милиарди евро финансиране за Унгария, което замрази през миналия декември, изтъквайки както причина неуспеха на Будапеща да се съобрази с Хартата на основните права на ЕС по въпроси, включително правата на ЛГБТ, академичната свобода и убежището.

Самият Орбан заяви, че Унгария не е променила позицията си и не подкрепя „лошото решение“ по въпроса за членството на Украйна в ЕС с аргумента, че страната няма какво да губи и ще може да спре процеса на приемане на Украйна в Европейския съюз в бъдеще.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Унгария може да бъде лишена от правото на глас в ЕС заради Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!