Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коминюз: Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Без западна помощ Украйна ще издържи няколко месеца

Арестович пред Карбовски: Западът е главният виновник за войната в Украйна. Истанбулското споразумение беше добро, но не го позволиха

Украйна може да издържи липсата на външна финансова помощ за няколко месеца, но я очакват трудности, ако през това време ЕС и САЩ не успеят да решат въпроса с финансирането на Киев. Това мнение изрази в интервю за британския вестник "Файненшъл Таймс" управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщава ТАСС.

Според ръководителя на МВФ по-продължителна липса на подкрепа от Запада би застрашила икономическото възстановяване на Украйна. Киев може да бъде принуден да увеличи издаването на гривни, провокирайки инфлация.

„Важно е този период да не се проточи, защото ще бъде по-трудно за Украйна да се адаптира (...) и то в момент, когато страната очакваше подобряване на икономическите перспективи“, каза Георгиева. „Работата (за одобряване на нови пакети за помощ) ще продължи в САЩ и Европа. Като цяло продължавам да съм оптимист за ситуацията и вярвам, че те ще успеят да осигурят финансиране“, добави тя.

Кристалина Георгиева също така подчерта, че както МВФ, така и Киев, които предприеха „строги мерки за осигуряване на макроикономическа и финансова стабилност“, направиха всичко необходимо, за да гарантират, че Украйна ще получи необходимата подкрепа. Според нея сега е дошъл моментът САЩ и ЕС да изпълнят своята задача.

По време на срещата на върха на ЕС миналата седмица лидерите на общността не успяха да решат въпроса за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страната, а Конгресът на САЩ все още не е готов да одобри пакет от помощ за Киев на стойност 61 милиарда долара, припомня ТАСС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Без западна помощ Украйна ще издържи няколко месеца | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!